28 Март 2024четвъртък18:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ярки личности от близкото минало

/ брой: 134

автор:Кирил Момчилов

visibility 1797

Четири са книгите на проф. Никола Великов, които излязоха с едно и също заглавие - "Такива ги видях" (2008, 2011, 2016 и 2017 г., издадени от Центъра за образование и научни проучвания). В тях мемоаристът е събрал своите 37 очерка за преподаватели, колеги и съратници от бившия Висш икономически институт "Карл Маркс" (днес Университет за национално и световно стопанство). Такива ги е видял, такива ги описва. В предговора на първата книга Никола Великов изброява на две страници имената на учени, преподаватели, изследователи и възпитатели, откроили се със съществен принос за развитието на любимия му институт, в който се е дипломирал, защитил докторат и работил 60 години.
За всеки от професорите - Жак Аройо, Марин Петров, Петър Атанасов, Кирил Киряков, Веселин Никифоров и Белчо Илев, научаваме най-характерното, което студентът/състудентът, а по-късно - колегата, е запомнил, научил, "купил". В този кратък отзив ще спомена само част от щрихите към портрета на седмия професор Александър Фол, който не е икономист, нито авторът е бил от близкото му обкръжение. Авторът се изповядва, че две десетилетия е наблюдавал дейността на Ал. Фол от разстояние, но от средата на 70-те до средата на 80-те години археологът-историк е посветил част от своя научен, организационен, управленски, социален и друг потенциал на всестранното изучаване на проблемите на родния му Странджански край. А на едно съвещание с ректорите, продължило 4 часа, министър Фол изненадал автора с познанията си в детайли на проблемите на висшето образование и на отделните институти. В края на очерка си проф. Великов пише: "Такъв видях Александър Фол: учен и интелектуалец от най-висока класа, доказан ръководител от високите етажи на властта, особено в областта на образованието и културата; самобитен в поведението си; родолюбец с огромен принос за развитието на региона "Странджа-Сакар"; преподавател и възпитател, оставил дълбоки следи в душата на своите възпитаници, колеги, съратници, земляци и приятели. Поради всичко това нашата общественост и всички, които го познаваха, му дължат дълбока признателност."

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 276

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 296

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ