20 Април 2024събота07:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Културният пейзаж се обръща на 180 градуса

Фестивалът за интердисциплинарно изкуство събира в София най-актуалните имена от световната сцена

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 39

Участието на музикалното гуру Паул Фрик от Brandt Brauer Frick Ensemble, както и на танцьори от компанията Forsythe ще са само част от обратите в културния пейзаж благодарение на фестивала "180 градуса". Четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство, насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване, ще се състои между 22 и 28 юли в избрани локации - Fabrica 126, Гьоте-институт и на определени места в градската среда, на открито.
Платформата отново ще събере в София десетки съвременни артисти от страната и чужбина и ще провокира в търсенето както самите творци, така и публиката, преобръщайки обичайните процеси и излизайки от рамките на стандартното боравене с 5 форми на изява - музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства.
Една от специалните изненади в тазгодишната програма на фестивала "180 градуса" е гостуването на изключително креативния и интересен музикант - Паул Фрик, основен елемент в световноизвестнaта формация Brandt Brauer Frick. Артистът завършва в Берлин като ученик на Фридрих Голдман, създава творби за камерни състави, театър, радио и филм. Паул е пианист, продуцент, ремиксер, изпълнител на електронна музика и ще закрие фестивала на 28 юли с иновативното и пространствено събитие "Drawn", в което ще си партнира с родната певица Катя Ташева, ансамбъл "180 градуса" и представителките на утвърдената световнопризната компания за съвременен танц Forsythe, която от 2015 г. не съществува в първоначалния си вид. Единият гост на фестивала ще е Катя Черанева от Москва, която е фокусирана върху колаборации с артисти от цял свят, а Франсис Чаверини от Питсбърг ще бъде другият танцьор от чужбина.
"180 градуса" отново се обръща и към всички любители на визуалните изкуства, като обявява конкурс за късометражен ням филм. Темата в тазгодишното издание е "unCOOL" и е лишена от насоки и ограничения. Условието е видеото да не надвишава 3 мин. и да съдържа само образи, без звук. Форматът на файла може да е .mp4, .m4v, .mov. Кандидатите трябва да изпратят своите предложения до 14 юли на info@180-degrees.org чрез сайтове на споделяне на файлове. Избраните видеа ще бъдат представени на 26 юли, а музикантите от ансамбъл "180 градуса" ще озвучат картината, импровизирайки. Победителят ще се избере от публиката и ще спечели парична награда.

---------------
За още новини и актуална информация следете сайта на фестивала:
https://www.180-degrees.org/, както и на страницата във фейсбук: http://bit.ly/2tu49PZ.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ