29 Март 2024петък07:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: 80% от насажденията в ЕС зависят от опрашване, в ОСП това не се отчита - трябва промяна

Българският евродепутат беше специален гост на XV национален пчеларски събор, провел се в Габрово

автор:Дума

visibility 1336

80% от насажденията в ЕС зависят от опрашване. В САЩ пчелари получават субсидии от близо 2 милиарда долара годишно за тази дейност. Европа трябва да приложи подобна подкрепа, защото без пчелите европейското земеделие е застрашено. Това заяви българският евродепутат Момчил Неков, който беше специален гост на XV национален пчеларски събор, провел се в Габрово. Интересите на българските пчелари ще бъдат отразени в първия доклад на Европейския парламент за перспективите и предизвикателствата пред пчеларския сектор, по който докладчик на социалистите е Момчил Неков.
Освен за обвързана подкрепа за пчелите, българският депутат ще настоява и за по-голям баланс между индустрията и по-специално производството на пестициди и хербициди, от една страна, и пчеларите, от друга. "Производителите на селскостопански култури не трябва да търпят загуби, но индустрията на производителите на препарати за растителна защита трябва да работи за намирането на заместители на неоникотиноидите например. Тези вещества имат ефект върху нервната система на насекомите и допринасят за проблемите в сектор "Пчеларство". Трябва да се намери баланс, които да не пречи на поминъка на другите отрасли", това коментира Момчил Неков след срещата в Габрово.
Голям проблем е вносът на мед. Съвсем скоро се очаква да влезе в сила почти удвояването на безмитния внос на мед от Украйна. Тонове български мед останаха нереализирани заради по-ниските цени на вносния мед от страни като Украйна, но също така и Китай и Мексико. "Ще работя за това медът да бъде признат за чувствителен продукт и да не бъде включван в международни споразумения на ЕС, защото изискванията и разходите за европейските пчелари са високи и те стават жертва на конкуренция отвън. Също така означаването на меда трябва да бъде по-стриктно. Според сегашните изисквания на етикетиране се посочва, че медът е от ЕС или извън ЕС, или смесица от двете. В момента обаче няма посочена пропорция на европейския и вносния мед, с което това означение се обезсмисля. Трябват промени на европейско ниво и ще работя с колегите си за това", коментира още българският евродепутат.
България произвежда годишно около 11 хиляди тона пчелен мед, а в целия ЕС - около 270 хиляди тона. Въпреки това блокът внася около 200 хиляди тона от трети страни - основно Китай, Мексико, Украйна и Аржентина. Пчеларството е поминък за близо 600 000 души в ЕС, но тенденцията е негативна поради редица причини. Една от най-сериозните остава евтиният внос от третите страни, който подбива цените на европейските пчелари.
Очаква се Европейският парламент да приеме доклада за пчеларството през есента. Момчил Неков планува срещи, на които текстът да бъде обсъден и подобрен, за да отразява нуждите на българските пчелари.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ