29 Март 2024петък17:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войната на санкциите се разгаря отново

Москва на път да изгони 30 дипломати на САЩ, Американският конгрес пък готви нови ограничителни мерки

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 11

Москва може да изгони 30 американски дипломати като ответна мярка срещу конфискуването на руска дипломатическа собственост в САЩ. Това съобщи вестник "Известия", позовавайки се на източници в руското Министерство на външните работи. Предвижда се също арест на обекти на американска собственост в Русия.
Руската страна е принудена да отиде на такива мерки заради решението на Вашингтон да не връща собствеността на руското посолство, което е под арест от миналия декември.
Този въпрос не беше решен и на срещата между президентите Путин и Тръмп в Хамбург. На срещата САЩ не представиха план за регулиране на дипломатическата криза. Според източника на "Известия", решението на САЩ принуждава Русия да отговори реципрочно - да върне около 30 американски дипломати, работещи в Русия, и да въведе ответни санкции спрямо американската собственост в Русия. Москва не би искала да предприема подобни мерки, но и не може да остави без отговор неприятелските действия на Вашингтон, отбеляза още източникът.
"Има предварителна договореност за среща между зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков и първия зам.-държавен секретар Томас Шенън. Ако компромис не бъде постигат и на нея, ще ни се наложи да отидем на подобни мерки", каза източникът.
В Москва разбират, че кризата е оставена в наследство от администрацията на предишния президент Обама, но и Доналд Тръмп не направи необходимото за нейното регулиране.
Междувременно стана ясно, че администрацията на Тръмп подкрепя програмата за разширяване на санкциите срещу Русия и Иран, която в момента се разглежда в Конгреса. В Белия дом обаче са разтревожени от факта, че документът не съдържа важни положения за "изключения на основата на националната сигурност", което лишава Вашингтон от определена гъвкавост в отношенията с Москва.
Тръмп е разтревожен от това, че документът "юридически създава необичаен прецедент на делегиране на въпроси на външната политика на 535 членове на Конгреса", заяви президентският помощник по законотворческите въпроси Марк Шорт. Според президента на САЩ това е "дипломатическо предизвикателство" за Белия дом и след приемането на закона САЩ няма да могат "бързо да реагират на някои ситуации".
Главната особеност на обсъждания в момента законопроект, е, че той ограничава президента при решаването на въпроса за смекчаване или сваляне на санкциите срещу Москва и Техеран - за това ще е необходимо гласуване в конгреса.
Сред разширяването на санкциите са включени забрана за кредитиране на руски банки за срок повече от 14 дни, както и ограничаване на сроковете за финансиране на руски фирми от петролногазовия сектор.
Руският президент Владимир Путин вече обяви, че подготвяните нови санкции срещу Москва няма да доведат до колапс в Руската федерация, но ще усложнят руско-американските отношения.
В същото време в американските бизнес кръгове се увеличават страховете, че засилването на американските санкции може да удари интересите на петролногазовите компании на САЩ.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ