20 Април 2024събота13:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пиенето на кафе удължава живота

Три чаши на ден намаляват риска от инфаркт с 21%, твърдят учените

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 37

Дълго оспорваните ползи от редовното пиене на кафе вече имат официално потвърждение от две мащабни проучвания - едното в страните от ЕС, другото в САЩ, съобщи Франс прес.
Тъй като проучванията се базират само на наблюдение, те не могат да покажат каква е причинно-следствената връзка, отбелязват учените. Резултатите са публикувани в медицинското списание "Annals of Internal Medicine".
Според европейското проучване пиещите около 3 кафета дневно, включително безкофеиново, имат шанс за по-дълъг живот в сравнение с непиещите кафе. То анализира данните за 520 хил. мъже и жени над 35 г., наблюдавани по програма за изучаване на рака и храненето в продължение на 16 години.
Установихме, че по-голямата консумация на кафе е свързана с по-нисък риск от смъртност от болестите на кръвоносната и храносмилателната системи, пояснява Марк Гюнтер от Международната агенция за изследвания на рака, който е сред основните автори на доклада. Този ефект най-ярко се проявил при хората, пиещи поне по три чаши кафе на ден - рискът от преждевременна смърт при тях намалявал със 7-12%, а вероятността от смърт от болести на сърцето и стомаха падала с 22% и 59%.
Според учените причина за това е, че кафето променя работата на черния дроб и имунната система, правейки ги по-активни и здрави.
Проучването е едно от най-обширните, правени някога върху най-употребяваната напитка в света - около 2,25 млрд. чаши дневно, и връзката й със здравето.
Резултатите са подобни в 10-те наблюдавани страни от ЕС, в които навиците и културата при пиене на кафе са различни.
Едно от възможните обяснения на положителния ефект от кафето са антиоксидантите, които съдържа, и важната им роля в превенцията на онкологичните заболявания, отбелязват учените.
От друга страна, британските биолози не изключват варианта кафето повече да се харесва на хора със здрав организъм.
Второто проучване, в САЩ, включва 185 хил. души от всякакъв произход на възраст 45-75 г., които също са били наблюдавани в продължение на 16 години. И според него пиенето на кафе намалява риска от смърт в резултат на сърдечносъдови болести, заболявания на дихателната система, на бъбреците, рак и диабет.
Хората, които пият по чаша кафе на ден, са имали 12% по-добър шанс да останат живи по време на изследването, отколкото непиещите кафе. При 3 чаши кафе процентът нараства до 18, независимо дали кафето съдържа кофеин.
"За момента не можем да дадем ясни препоръки дали да пиете повече или по-малко кафе. Все пак получените от нас резултати показват, че умереното пиене на кафе, около три чаши на ден, не вреди на здравето и, възможно, го подобрява", казва в заключение Гюнтер.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ