29 Март 2024петък12:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Правя го за внуците ми"

/ брой: 134

visibility 55

Dw

Десетки хиляди турци се включиха в марша от Анкара до Истанбул, стартирал преди три седмици в знак на протест срещу политиката на президента Ердоган. Ето какво чу и видя репортерът на "Дойче веле" Диего Куполо:





Наричат го "Марш за справедливост"

Десетки хиляди хора на път за Истанбул. Дни наред пеша под парещото слънце. Всички те искат едно: да покажат, че няма да се примирят с репресиите, налагани от президента Ердоган. "Маршът за справедливост" стартира преди три седмици, а поводът беше осъждането на опозиционера Енис Бербероглу на 25 години затвор заради предоставянето на поверителна информация за тайни оръжейни доставки в Сирия.




Срещу чистките

Начело на протестния марш - лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу (по средата). "Не ни останаха други възможности за протест - това е единственият начин да покажем какво мислим за чистките, за арестите, за изкорубването на демократичните институции", казва Кълъчдароглу в интервю за "Дойче веле".



"Фронт срещу фашизма"

"Наш дълг е да сформираме фронт срещу опасността от установяване на фашизъм в нашата страна", казва Йълдъз Бичер, зам.-председател на Републиканската народна партия. И добавя: "В марша се включиха дори поддръжници на управляващата партия. А това означава, че настроенията в страната се променят".



"Искаме справедливост!"

И този мъж участва в протестния марш. Защото иска справедливост за сина си, който е бил арестуван след опита за преврат миналата година. "Всички тук издигаме едно и също искане - право и справедливост", казва 65-годишният мъж.




Насрещен вятър

На много места по отсечката участниците в протестния марш бяха "посрещнати" от гневни привърженици на президента Ердоган и от техните обидни реплики. "Този марш не е никаква борба за справедливост - това си е чист позор. А и накрая няма да излезе нищо друго, освен едно голямо задръстване", казва един 26-годишен противник на марша.



Полицаи по цялата отсечка

Протестният марш премина мирно, но нерядко се стигаше до вербални сблъсъци като този.



Горещо

Един от охранителите на партийния лидер Кемал Кълъчдароглу се нуждае от медицинска помощ - горещият асфалт е изгорил краката му. Няколко участници в марша претърпяха топлинен удар, а един демонстрант почина в резултат от сърдечна атака.




Кратък отдих

Протестиращите извървяват всеки ден около 20 километра. Всяка възможност за кратък отдих е добре дошла.



"Много опасно"


Хусну Сучу - мъжът, който гледа към камерата, е на 58 години. "Правя го за внуците ми", отговаря той, когато го питам защо се е включил в протестния марш. "Не бива да допускаме правителството да продължава както досега. Това е много опасно и поставя под въпрос бъдещето на страната ни", казва мъжът.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ