27 Април 2024събота08:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Три песни за смесен хор

Капелмайсторът на лингвистичните концерти е Бойко Борисов, който задава такта на гвардейския и на мажоретния марш

/ брой: 134

visibility 38

Любомир КАЛЕВ

Всяка сутрин слушам лингвистичните концерти на новата "Бодра смяна" - хора на "Преди всички". Изпълнява произведения на композитори от ЕС. Пеe несдържано, често фалшиво, с полуграмотния изказ на сегашни и бивши властници и техните подгласници - по ноти, извън петолинието на книжовността и правоговора.
С портрет на "алеята на славата" е първата му солистка Силвия Великова (С.В.), предложена (а не номинирана) за награда по случай 80-ия рожден ден на БНР за изключително хорово майсторство. Ударник със "случа", "финал" и "от гледна точка на", С.В. усърдно "анонсира", пита "в аванс", буксува с "относно" и "по отношение", задава "финален въпрос", дава "финална дума", поставя "финален срок" и иска "финално изречение". Решението за избора на нов боен самолет, "взето във финала на това (служебното) правителство", и "за финала на една временна комисия" са теми на разговорите й на 6.07.2017 г. На 22.05.2017 г. тя пита Евгени Диков, "шефа" на Националната следствена служба, избран от следователите за член на ВСС: "Вие до финала ли ще си останете член на ВСС?". Още не е казала "Към финал на предаването сме", като Мария в "Здравето отблизо" на 29.05.2017 г., или "Последно изречение за финал", като Добрина Чешмеджиева в "Референдум" на 28.04.2015 г. по БНТ. "Точно в 7,30 финал на (завършва) прегледа на печата по "Хоризонт" - съобщава Валерия Николова на 25.01.2017 г. Може да го каже колоездач или човек с пулс на играч в "Чикаго Булс". С кого се състезава "прегледът на печата", че да има финал?
Когато преди време попитах проф. Владко Мурдаров за "входира" - "тази хубава дума българска" (иронията е на С.В.) - той с досада ми отвърна: "Колко пъти им писах..." Не съм научен авторитет, но и неговият не тежи. Трудно ще пребори хоровите европриумици. Слава Богу, "изходира" още не пробива в евродиректива.
Първа ме прониза песента им "Експертиза".
"Нямам нужната експертиза" (подготовка), за да обясня защо умилкващата се журналистика се влюби в тази дума. Тя е в обятията и на Веселина Миланова, поканила в "Преди всички" Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите, за да си говорят на 8.03.2017 г. за държавния контрол върху внасяните храни. "Много висша експертиза (знания) трябва да има всеки потребител за храните...", започва тя. И за Таня Величкова смисълът на "евроакцента" експертиза е професионална квалификация.
Преди повече от три години, на 30.01.2014 г., С.В. искаше да се възползва от "юридическата експертиза" на Георги Кадиев. Борислава Борисова и тогава не беше наясно: "Въпросът е дали (назначените от правителството на Пламен Орешарски) са имали експертизата" (специалисти ли са)? И гостуващата хористка Юлияна Методиева, завладяна от "емоцията" на чуждицата, на 26.11.2014 г., покрай извода си, че "българската държава наруши правата на малцинствата, изпращайки своите сили за сигурност" в Пазарджишката циганска махала (!?) и че "прокуратурата се стоварва върху изключително скромен човек" като имама Ахмед Муса Ахмед, напразно обвинен в проповядването на антидемократична идеология, ме застрелва и с безличното "...има експертиза в тази страна". Има предвид компетентни хора. С титанични усилия ще приема, че в България "има експертност". Отминавам несъвместимостта отчуждено да наречеш родината си "тази страна" и да отстояваш уж нарушени права на нейни граждани.
Естествено, капелмайсторът е Бойко Борисов. Той задава такта на гвардейския и на мажоретния марш. Без да претендира, че притежава най-голямата експертиза, привлякъл, цитиран във  Vesti.bg на 14.02.2014 г., "Влади Горанов... към партията, ...заради високата експертиза, която притежава". "Добре подплатени с експертиза"(!?) били и идеите на кандидата за управител на БНБ Димитър Радев.
После ме скалпира и песента "Еманципира" - другата любима на С.В. солова партия. От английската еmancipate - освобождавам. "Местан е тръгнал да се еманципира от Доган" - подхвърля тя на политолога Теофан Германов, с когото на 30.12.2015 г. обсъждат събитията в ДПС.
Женското движение за еманципация, т.е. за независимост и равни права с мъжете, започнало в началото, се развива без бързане през целия ХХ в. До 1945 г. французойките не са могли да гласуват, а до 1965 г. - да откриват банкови сметки или да работят без знанието на съпруга си. Днес, извоювали правото си на образование, те още се борят, и не само те, за прокламираното само на книга равно заплащане на труда им с мъжете. Въпреки това предишният им посланик в България даскалски ни поучава за "гнилите ябълки" в съдебната ни система, нарушавайки Виенската дипломатическа конвенция от 1968 г., без да знае, че "има много здраве от пробития чадър на демокрацията". Тук цитирам Георги Марков в писмото му до журналиста-дисидент Димитър Бочев.
Днес, паразитно използван в крак с евромодата, глаголът "еманципирам" означава разграничаване от началство, партийни повели и покровители. И пак по дати, за да проличи тенденцията: На 6.12.2012 г. С.В. пита зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков: "Полицаите започнаха ли да се еманципират от прокурора?" Същото и на 22.04.2013 г. към политолога Димитър Ганев за президента Росен Плевнелиев: "Какво става, порасна ли, еманципира ли се?" Намеква, че бил под опека - зависим или подчинен на някого. Същото и след повече от година, този път към Даниела Бобева, на 11.06.2014 г.: "...правителството да се еманципира (да не зависи) от Народното събрание" (НС), което за юриста е изненадващо нелогично.
Съдебният репортер знае, че разследващият полицай не може да е независим от прокурора. Той го наблюдава и контролира със задължителните си указания. Няма как правителството да е независимо от НС, след като спазва приетите от него кодекси, закони и подзаконови, а не безсмислицата "поднормативни", актове. На 11.03.2015 г. С.В. пита политолога Евгени Дайнов: "Смятате ли, че Румяна Бъчварова ще бъде еманципиран вътрешен министър?" "Еманципиран" от министър-председателя ли? Та тя му е подчинена, последната дума, както с връщането на Мирослав Боршош в НДК, е негова!
Здраво греши и колегата й Георги Любенов, който на 8.03.2015 г. в "Денят започва" по БНТ си говори с вицепремиера Ивайло Калфин за "...еманципиране на АБВ от управляващата коалиция". Та нали и тя е в нея - има си министър и областен управител? Как ще е "еманципирана", след като се е съгласила да изпълнява програмата на правителството?
На 20.05.2013 г. в "Още от деня" народният представител Владислав Горанов казва същото за правителствената програма на Пламен Орешарски: "Номинираният от (кандидатът на) БСП (Пламен Орешарски) се опитва по някакъв начин да се еманципира". На 17.06.2013 г. в разговор с Таня Милушева за издигането (а не номинирането) на Делян Пеевски за председател на ДАНС психологът проф. Людмил Георгиев, бивш член на централното ръководство на ДПС, прави характеристика на Лютви Местан, който "има шанса да се еманципира от (да не е в сянката на) Ахмед Доган". Но криеницата в турското посолство по-скоро потвърди зависимостта на Местан от турските му покровители.
С "решаващата помощ" на смесения радио- и тв хор, без да сме латинци, заляхме културната си идентичност с английски бетон. Предпочетохме латинската finalis и английските final и finally пред българските в края, накрая, край, завършек, краен, последен, заключителен, окончателен, безвъзвратен. С една чужда дума погребахме девет български.
Насаме и хористите сигурно си признават, че съм прав, като жалея за чистотата на песните им, но, колкото и да ми е криво, делото на давещите се в чуждоезикови отпадъци "едва ли ще има бърз финал". Е, и аз мога в "стил С.В." да попитам: "Вие, хористи, до финала ли ще сте финалисти?"

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ