29 Март 2024петък15:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искам думата

Нека подкрепим паметника "1300 години България"

Достойното за такъв монумент е днешното му местоположение

/ брой: 134

visibility 17

Камен КАЛИНОВ

От много години темата за паметника "1300 години България" не слиза от страниците и екраните на медиите. Аз също се вълнувам от случващото се с него. Ето моята позиция.
Първо, такъв паметник трябва да го има. Нещо повече, той вече е историческа даденост. През вековете народът ни и неговите будители и апостоли неотстъпно е вървял към върхове на човешката цивилизация и е градял своето национално единство, достойнство и гордост. Неслучайно той е преживял 13 века и повече.
Второ, достойното за такъв български паметник място е днешното му местоположение. За учудване и съжаление лавината от яростни противници на съществуването или махането му от това пространство се увеличава от хора, които се опитват да му противопоставят паметника на загиналите във войните от Софийските полкове. И то защото преди е бил там в това пространство.
Мисля, че сега здравият разум и чувството за национална гордост и достойнство трябва да надделеят. Защо? Защото едва ли ще се намери човек българин, който да отрече, че в тези войни са загинали, закърмени с идеите и заветите на Паисий и Софроний, на Раковски, на Левски, Ботев  - създатели на българската ни държава, възвисили  българската култура и писменост, дарена ни от светите братя Кирил и Методий. Това са били хора с решимост да защитят България. Щом е така, защо трябва да противопоставяме съществуването им. Нека да се помисли за поставянето им в околното пространство на НДК, за да се допълват взаимно и напомнят на поколенията, че България трябва да се развива, но и опазва и, ако се наложи, и защитава от нейните чеда с цената на живота им.
Трето, Родината ни е част от Европа и то достойна. Ние сме част от Европейската цивилизация, нейни древни създатели и последователи. Нека уважим европейските правила и в областта на духовната култура, да уважим мнението на художествената ни интелигенция за съдбата на паметниците. Да не оставим злобата и омразата да надделяват в живота ни и в нашите решения.
Колкото до състоянието на паметника "1300 години България" и искането той да бъде премахнат, защото загрозявал парка, нека не сме наивни. Това е резултат от усилията на неразумните му противници, демонстриращи национален нихилизъм. Неговото възстановяване с евентуално малки промени със съгласието и участието на автора може да стане много по-бързо и по-евтино.
Нека се обединим и подкрепим паметника "1300 години България" със самоуважение и преклонение пред величието на подвига на народа ни и на неговите велики синове и дъщери, трасирали пътя на България към върховете на възхода на човечеството.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ