28 Март 2024четвъртък18:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нови приятели на Острова на свободата

Наградиха най-добрите в ученическия конкурс "Куба - далечна и близка"

/ брой: 133

visibility 19

Кирил ДИМОВ

На заредена с много слънчево настроение церемония в Двореца на децата в София бяха раздадени отличията в 11-ото издание на конкурса "Куба - далечна и близка", в който всяка година се включват стотици ученици и учители от цялата страна, обединени от интереса си към Острова на свободата. Организатори на конкурса са Асоциацията за приятелство "България-Куба", Фондация "Устойчиво развитие за България", СБУ, СБП, СБЖ, Националният дворец на децата, БАС, със съдействието на МОН и на посолството на Куба в България. Ръководител на организационния комитет и инициатор на конкурса е почетният председател на Асоциацията "България-Куба" Станка Шопова.
Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за извънучилищни дейности. На него ученици от цялата страна от І до ХІІ клас представят  посветени на Куба реферати, медийни презентации, литературни творби в стихове и проза, есета на испански език, рисунки, произведения на приложното изкуство. Творбите, които помагат по-добре да се опознае Островът на свободата и българо-кубинските връзки, са разпределени по възрастови групи и вид. За всяка от категориите има отделно авторитетно жури.
С приветствени думи към участниците и организаторите на конкурса се обърна посланикът на Куба у нас Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе. Той връчи и наградите в раздела за творби на испански език. Посланикът изтъкна: "Този конкурс е едно от най-хубавите неща в отношенията между Куба и България. Той е изключителен, вълнуващ, зареждащ! Тук се раждат новите поколения приятели на Куба и това е прекрасно, това е сигурна гаранция, че приятелството между нашите народи и страни ще пребъде!"
Председателят на Асоциацията за приятелство "България-Куба" Тамара Такова открои в словото си училищата, които са постоянни участници в конкурса - СУ "Св. Паисий Хилендарски" от Дупница, училищата "Христо Ботев", "Св. Св. Кирил и Методий" и СУ "Петко Р. Славейков" от Кърджали, СУ "Христо Проданов" от Карлово, СУ "Всил Левски" от Сопот, ОУ "Васил Левски" от Караджово, училища от Перник, Петрич, Самоков, Търговище, Варна, Пловдив, София. За първи път в надпреварата т.г. се включва и Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" от София. Над 30 творби на участници в конкурса са посветени на легендарния революционер Ернесто Че Гевара. През октомври т.г. ще се навършат 50 г. от гибелта му. Има стойностни разработки за националния герой и поет на Куба Хосе Марти, както и за лидера на Кубинската революция Фидел Кастро.
"Пожелавам ви завинаги да останете щастливо влюбени в Куба!" - с тези думи към участниците в конкурса се обърна почетният председател на Асоциацията за приятелство "България-Куба" Станка Шопова, която връчи наградите на удостоените с първи места. Нейна е и заслугата да осигури за най-добре представилите се в конкурса възможност за почивка в СОК "Камчия". Поетът Лъчезар Еленков насърчи учениците да търсят художественото слово в книгите, а не само в интернет. Тържеството бе изпъстрено и с ярки музикални и танцови изпълнения.



Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе и Станка Шопова с наградените ученици

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 278

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 297

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ