28 Март 2024четвъртък12:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕП плаши с вето предложение на Мей

Евродепутатите са разочаровани от идеите на британското правителство за уреждане правата на европейските граждани във Великобритания след "Брекзит"

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 94

Европейският парламент е заплашил да наложи вето върху предложението на британския премиер Тереза Мей относно правата на гражданите на ЕС на Острова, съобщиха британски медии. Законодателният орган определи предложението като "разочароващо", тъй като създава "втора класа граждани".
Представители на ЕС заявяват в писмо, публикувано от няколко европейски вестника, че предложението на Мей "хвърля тъмен облак на неяснота и несигурност върху живота на милиони европейци".
"Британското правителство предлага в деня след "Брекзит" европейците да получат статут на "граждани на трета страна". Тези граждани ще получат по-малко права във Великобритания в сравнение с британските граждани в ЕС", пишат евродепутатите и допълват, че никога няма да позволят отнемането на настоящите права на гражданите на ЕС, пребиваващи на Острова.
"Европейският парламент ще си запази правото да отхвърли всяко споразумение, което заплашва гражданите на ЕС, без значение от тяхната националност, и което е по-неизгодно спрямо сегашното", се предупреждава в писмото.
Според подписалите го предложенията ще изискват всеки член на семейството, включително децата, да подават отделни молби за статут на уседналост. "Това е в противовес на манифеста за вота за напускане на ЕС, който обещаваше, че отношението към европейските граждани няма да бъде по-ощетяващо спрямо настоящето", отбелязват евродепутатите.
Европарламентът ще гласува финалното споразумение за "Брекзит", което ще включва уреждането на правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британските в Евросъюза.
Евродепутатите се надяват, че писмото им ще повлияе на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние да осигури споразумение, което отговаря на техните изисквания. Своите подписи са положили лидерите на всички парламентарни групи.
Преговарящите от британска страна определят като позитивни първоначалните дискусии за правата на гражданите, макар да са налице и различия.
Според предложенията на британското правителство европейските граждани, които пристигнат във Великобритания преди края на преговорите за "Брекзит", ще кандидатстват за статут на уседналост. Живеещите от най-малко пет години в Обединеното кралство ще се възползват от ускорена процедура за уреждане на статута им, а на останалите ще им бъде позволено да останат, докато не натрупат пет години.
Европейската комисия заяви, че тези предложения не са достатъчни, като настоя Съдът на ЕС да продължи да има юрисдикция върху правата на гражданите на ЕС във Великобритания дори и след "Брекзит". Правителството на Тереза Мей обаче отхвърля това, като предлага да гарантира правата на европейците в Обединеното кралство, според международното право.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 127

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 146

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ