25 Април 2024четвъртък11:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Австрия не пуска турски министър

"Права, закон, правосъдие", скандираха няколкостотин хиляди в Истанбул, където завърши 450-километровият "Поход за справедливост"

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 9

Австрия забрани на турския икономически министър Нихат Зейбекчи да присъства на събитие в страната, с което се отбелязва година от опита за преврат в Турция. Това заяви говорител на австрийското външно министерство, цитиран от Ройтерс.
Заплануваното събитие е "много голямо" и посещението представлява "опасност за обществения ред и сигурност в Австрия", поясни той. От турска страна коментар няма.
Миналия петък Холандия също предприе подобни действия, като обяви, че няма да пусне вицепремиера Тургул Тюркеш да присъства на събитие, свързано отново с опита за преврат.
По-рано турският президент Реджеп Ердоган се оплака, че не му било разрешено да се срещне със сънародниците си в Германия по време на посещението си заради срещата на Г-20. Ердоган определи действията на Берлин като "самоубийство".
Междувременно опозицията в Турция все повече се мобилизира. В неделя вечерта лидерът на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу събра няколкостотин хиляди души в Истанбул в края на своя 450-километров "Поход за справедливост", тръгнал от Анкара на 15 юни. Маршът бе протест срещу 25-годишната присъда на депутата Енис Бербероглу. Той е осъден по обвинение, че е предал на опозиционния вестник "Джумхюриет" информация за доставките на оръжие за сирийските бунтовници от страна на турското разузнаване.
"Ние ще разбием стената на страха", каза пред събралото се множество Кълъчдароглу. "Последният ден на "Похода на справедливостта" - това е ново начало, нова крачка", заяви той. "Живеем в ерата на диктатурата", отбеляза още Кълъчдароглу.
Ердоган вече обвини Народно-републиканската партия, че подкрепя терористични действия. Премиерът Бинали Йълдъръм заяви миналия петък: "Походът стана скучен и трябва да приключи след митинга."
Тази безпрецедентна за Турция инициатива се изля в най-голямата опозиционна демонстрация след протестното движение от 2013 г. срещу разрушаването на парк "Гези", коментират световните агенции. "Вървяхме за справедливост, вървяхме за правото на угнетените, вървяхме за вкараните в затвора депутати, вървяхме за лишените от свобода журналисти, вървяхме за уволнените университетски преподаватели", каза Кълъчдароглу, редовно прекъсван от възгласи "Права, закон, правосъдие!", извиквани от множеството.
Опозицията в Турция осъжда авторитарната политика на държавния глава, особено след като получи зелена светлина чрез референдум през април да укрепи своите правомощия и чрез чистки след опита за преврат преди една година. Оттогава около 50 хил. души бяха арестувани и повече от 100 хил. отстранени от работа. Миналата сряда турската полиция арестува още осем активисти за човешки права, включително директора на турския клон на "Амнести Интернешънъл".
68-годишният Кълъчдароглу помоли по време на митинга да има само национални знамена и лика на Ататюрк - създателя на съвременната и светска турска република.
Властите не попречиха на похода и дори всеки ден разгъваха необходимите за охрана сили. В неделя бяха мобилизирани около 15 хиляди полицаи за събитието на Малтепе. През цялото си пътуване лидерът на опозицията спеше през нощта в каравана, а през деня напредваше към Истанбул с бодра крачка по думите на свидетели.
Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха тази инициатива с известния "солен поход" на Ганди през 1930 г. срещу британското колониално управление на Индия, предаде АФП.
"Написахме легенда", повтори няколко пъти Кълъчдароглу. "Написахте история".



Многохилядно множество се събра в неделя вечерта на митинг в Истанбул по случай завършването на 25-дневния "Поход на справедливостта", организиран от турската опозиционна Републиканска народна партия


БГНЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ