24 Април 2024сряда13:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бърз развод на Каталония с Испания:

Мит или реалност

/ брой: 133

visibility 42

Би Би Си

Управляващата коалиция в Каталония обеща незабавно да обяви независимостта от Испания в случай, че на октомврийския референдум мнозинството от населението гласува за това.
Привържениците на независимостта на автономната област в североизточната част на Испания отдавна говорят за необходимостта да живеят самостоятелно. Един от основните им аргументи е, че процъфтяващият регион със столицата Барселона плаща на Мадрид повече, отколкото получава от него.
И наистина, Каталония е един от най-богатите региони на Испания, както в културно, така и в икономическо отношение. Тук имат свой език и свои древни традиции.
И въпреки че сравнително неотдавна за пълна независимост не говореше никой, днешните икономически проблеми на Испания изиграха своя роля за смяната на настроенията.
Въпросът, поставен на референдума, е формулиран по следния начин: "Искате ли Каталония да бъде независима държава с републиканска форма на управление?".
Това гласуване го сравняват с референдума за независимостта на Шотландия през 2014 година. Тогава шотландците гласуваха да останат в Обединеното кралство с 55% срещу 45 на сто. Шотландският референдум обаче бе организиран със съгласието на Уестминстър, а правителството на Испания с всички сили се противопоставя на референдума в Каталония.

Какво става с референдума?


Новият референдум се превърна в очевидното противопоставяне между Мадрид и управляващата коалиция в Каталония.
В новогодишното си телевизионно обръщение председателят на каталонското правителство Карлес Пучдемон обеща да има гласуване, което ще стане "законно и задължително за изпълнение".
Мадрид обаче видя в това заплаха за националното единство на Испания и премиерът Мариано Рахой призова юристите да намерят възможност такъв референдум да бъде блокиран. Конституционният съд на Испания вече отмени резолюцията на каталонския парламент, призоваваща за референдум. Властите също така заплашиха със съд каталонските чонивници, ако те се опитат да организират гласуване.
И ето сега в Каталония искат да приемат закон, който да извади региона от юрисдикцията на Испания, в опит да избегнат поставените от Мадрид бариери. Законопроектът ще бъде разгледан от местния парламент през август. Парламентарният ръководител на Народната партия (управляващата партия на премиера Рахой) в парламента на Каталония Хавиер Гарсия Албиол вече нарече този законопроект опит за преврат, който се прикрива с демокрацията.
Както пише водещият регионален вестник "Вангуардия", според условията на референдума, в случай че избирателите гласуват "за", независимостта може да бъде обявена "в следващите 48 часа".
При това в Член 4 на условията се казва, че за признаването на референдума за валиден не е необходим минимален брой гласували.

Как преминаха предишните гласувания?


През ноември 2014 година регионалното правителство организира неофициално допитване, в което близо 80% от участвалите в него подкрепиха независимостта. В гласуването обаче участваха много малко от гласоподавателите: от 6,3 млн. потенциални избиратели гласуваха едва 2,2 милиона.
Референдумът също така не беше задължителен за изпълнение и Конституционният съд го призна за незаконен.
Може само да гадаем колко души ще отидат до урните през октомври, ако Мадрид не даде официално разрешение за провеждането на референдум. Редица регионални ръководители, в това число бившият глава на правителството на Каталония Артур Мас, получиха съдебни присъди за неподчиняване на испанския закон и организирането на референдума през 2014 година. Като наказание им бе забранено да заемат държавни длъжности за определен срок.
Въпреки това сепаратистите в пълна степен се възползваха от резултатите от този непризнат референдум. През 2015 година националистите в Каталония получиха абсолютно мнозинство от местата (135) в регионалната асамблея и гласуваха за началото на процеса за отделяне от Испания.

Ще успее ли Каталония да се отцепи?


Неотдавнашно проучване на общественото мнение, организирано от регионалното правителство, показа, че мненията са се разделили почти поравно: 48,5% са против автономията, 44,3% са за.
На свой ред допитване на барселонския в. "Периодико", която не подкрепя движението за независимост, свидетелства, че днес 85% от каталонците искат референдум.
И десноценстристката Народна партия, и левоцентристката Испанска социалистическа работническа партия, заели първото и второ място на парламентарните избори, са против отделянето на Каталония. Испанският премиер Мариано Рахой дори обеща, че "няма да допусне нито едно действие, което да навреди на единството и суверенитета на Испания".
И в това няма нищо учудващо, като се има предвид, че населението на Каталония е 16% от общото население на страната, а делът й в БВП на страната достига почти 19 процента.
На свой ред председателят на каталонското правителство Карлес Пучдемон също толкова твърдо е убеден, че Каталония може и трябва да стане независима.
Засега обаче в Каталония няма собствена регионална избирателна комисия за провеждане на референдум, а местните власти не успяха да намерят фирма, която да осигури урни за избирателните райони.
Следващите месеци обещават да бъдат особено бурни и за привържениците на независимостта на Каталония, и за онези, които с всички сили се опитват да им попречат.



Хиляди каталонци подкрепиха провеждането на референдум за независимостта на региона от Мадрид

БГНЕС

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ