20 Април 2024събота11:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Смехът е ключов за еволюцията

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 20

Смехът е ключов инструмент в човешката еволюция, защото създава усещане за близост, подобно на пощенето при приматите, предаде агенция ЮПИ. Това откриха учени от университета на Турку във Финландия.
Когато човек се смее, нивата на ендорфини скачат. Това са естествени опиоиди, които създават чувство за еуфория и спокойствие и намаляват стреса. Затова с покачването на ендорфини се повишава чувството на близост и свързаност между участниците в шегата.
При много примати пощенето играе ключова роля при подобряването на социалните взаимоотношения. "Докосването вероятно е най-силният начин да се свържат хората, но е много времеемко, защото един човек може да докосне едва двама души едновременно", твърди авторът на изследването Лаури Нуменмаа. От друга страна, смехът върши същата работа по-бързо и ефективно. Той е заразен и се разпространява в големи групи. "Еволюцията на смеха може да е оказала значително влияние върху хората, за да разширят своите социални кръгове", добави Лаури Нуменмаа.
Изследователите са работили с 12 мъже между 20 и 32 години. Първоначално те са попълнили въпросник за настроението си, за да бъдат определени обичайните им нива на щастие, напрежение, болка, удоволствие и покой. След това са направени два анализа на опиоидните нива в мозъка. Първият - след като участниците стояли половин час сами в стая, а вторият - след като гледали смешни клипове с двама близки приятели за същото време.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ