19 Април 2024петък13:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Виена - минало и настояще, събрани в едно

Австрийската столица успява да комбинира величието на миналото с интересите на днешното поколение

/ брой: 131

автор:Павлета Давидова

visibility 57

За Виена може да се каже много, но едва ли ще бъде достатъчно. Австрийската столица умее да впечатлява и го прави с някакъв невероятен финес, който грабва както по-младите посетители, така и  посребрените пътешественици. Виена може да впечатли както романтичните двойки, така и забързаните бизнесмени, които рядко обръщат внимание на града, в който се намират. Австрийската столица е съчетала в себе си величието на миналото, непримиримостта на настоящето и мечтателния поглед на бъдещето. Големи булеварди, гигантски сгради, но и обширни зелени паркове пленяват окото още от първата минута. Барокови сгради, но и стъклени небостъргачи успешно съжителстват в големия град.
Ако попитате някого какво трябва да видите в тази европейска столица, списъкът определено е дълъг. В него обаче задължително попада операта. Сградата е завършена през 1869 г., а неокласическият й стил, в комбинация с модерното осветление й придава неописуем магнетизъм. През 1945 г., по време на Втората световна война, част от нея е разрушена от бомбардировки, възстановена е напълно през 1955 г. От двете страни на операта има фонтани, творение на Йозеф Гасер. Твърдят, че левият фонтан пресъздава музиката, танца и радостта, а десният - скръбта и отмъщението. Операта е любимо място за срещи, а и централното и разположение я превръща в удобна начална точка за разходки. В сградата има и музей, в който можете да се пренесете назад във времето благодарение на хилядите снимки, сценични интериори, програми и интересни документи, свързани с история на Виенската опера.
Не е за пропускане и прословутият дворец "Белведере". Освен с прекрасната си архитектура и невероятните си богатства, той е свързан и с българската история. На 1 март 1941 г. в една от залите му тогавашният ни министър-председател проф. Богдан Филов подписва споразумението за присъединяване на Царство България към Тристранния пакт Рим-Берлин-Токио. В по-голямата основна сграда днес има прекрасна картинна галерия. В нея може да се види най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник Густав Климт. Който не успее да влезе, няма как да не придобие представа от изкуството на Климт покрай многобройните сувенири, щамповани с изображения на негови картини като "Целувка" например.
Не е за пропускане и невероятният дворец "Хофбург". И през деня, и през нощта животът във и край него буквално кипи. Някогашната резиденция на Хофбургите днес съвместява музеи и галерии, а понякога е и арена за официални събития, организирани или подпомагани от община Виена. Високи тавани, впечатляващи стенописи и фризове оставят посетителите без думи.
Само на крачка е и прословутата "Къща на пеперудите". Стотици цветни пърхащи крила обикалят своето малко зелено царство. Пеперудената къща представлява нещо като малка джунгла, която за миг откъсва хората от величието на Виена и ги изпраща далеч от шума, но близо до природата.
Градините и парковете определено са на почит във Виена. Колкото и голям и модерен да е градът, в него място има и за много зеленина. Един от знаковите и стари виенски паркове е "Фолксгартен" или "Градината на народа". Поддържани цветни алеи с масивни пейки от ковано желязо, дървени седалки и облегалки очакват своите посетители целогодишно. Тук има и стотици различни сортове розови храсти, които са грижливо засадени и подрязани. На всеки отделен сорт роза има сложена табелка с латинското и наименование. На същите листчета са изписани и имената на "осиновителите" им. Да, всеки може да си избере храст, за който да се грижи целогодишно. Може и да посветите някое от цветята на любим човек.
Летните жеги са вдъхновили местен бизнесмен да бъде иноватор в предложенията си за виенчани и техните гости. Точно до реката местните жители могат да заровят краката си в пясъка, да си вземат коктейл или бира и да гледат залеза. Подобни места във Виена са кът, но за сметка на това интересът към тях е огромен.
Дунав е неизменна част от града. Както в доста европейски столици и тук риболовът е строго регламентиран. Освен обичайната такса за мятане на въдици, кандидатите трябва да положат и специален изпит, който да постанови, че имат необходимите компетенции да не застрашават флората и фауната. За църквите и катедралите на Виена може да се говори много. Величие и разточителство са думите, които могат да ги опишат най-добре.
Градският транспорт е удобен и редовен. Едно от най-големите удобства, които виенчани предлагат на туристите си, е метрото. Централната му спирка "Wien Mitte" обаче е и началната точка на бързото влакче CAT. С него за по-малко от 20 мин. сте на международното летище. Междинни спирки няма, таксата в едната посока е 12 евро. За удобство на пътниците може да чекирате багажа си още преди да се качите във влакчето и така си спестявате голяма част от обикалянето из голямото виенско летище. А когато стигнете до летището, няма как да не си кажете - трябва пак да дойда до Виена, остана още толкова много за разглеждане...


Дворецът Хофбург умее да впечатлява

 
Малки улички с приятни кафета също очакват своите гости

 
В къщата на пеперудите

Парламентът изобщо не е малък


снимки

авторката

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ