20 Април 2024събота14:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Люта битка за българското небе

ГЕРБ ни пробутват старото желязо на САЩ F-16 от 2009 г.

/ брой: 131

visibility 76

Антон Гицов
   
Битката е за това какви самолети да бъдат закупени за българската авиация - американските F-16 или шведските "Грипен". Има ли корупционни интереси, свързани с такава сделки? Възможно е, защото става дума за големи пари и комисиони. Макар, че намеците в този смисъл по отношение на президента Радев бяха непочтени, защото не той е взимал решение за закупуване на шведския изтребител.
Предисторията на тази битка е следната. С идването си на власт през 2009 г. правителството на ГЕРБ започна да лансира идеята за закупуване на американски изтребители F-16 трета ръка от Португалия. През април 2012 г. български експерти бяха изпратени в тази страна да оглеждат самолетите, а на на 19 декември същата година правителството даде мандат на Ангелов да води преговори и да излезе с предложение до 1 март 2013 г. Военният министър тогава побърза да защити сделката, като посочи, че не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот има. За да не изглежда, че изборът е предрешен, бе съобщено, ще се разглеждат оферти за употребявания италиански "Юрофайтер", новия "Грипен" на Швеция и употребявания F-16 на Португалия.
Процедурата по закупуването на самолетите бе смущаваща - без конкурс, чрез директно междудържавно договаряне. Очакваше се на 1 март 2013 г. министър Аню Ангелов да обяви предизвестения избор за покупка от Португалия на изтребители трета ръка F-16. Но не стана - ГЕРБ вече не беше на власт, на 10 февруари 2013 г. министър-председателят Бойко Борисов подаде оставка.
  ГЕРБ наново дойде на власт на 7 ноември 2014 г., но страната беше изправена пред тежки финансови проблеми - банкрута на КТБ, изплащане на закупените реактори за АЕЦ "Белене", теглеха се милиардни заеми за други цели и покупката на изтребители остана временно на заден план. И когато се заговори, че е крайно време авиацията да подмени руските изтребители със западни, се очерта отново шанс да бъдат закупени старите американски изтребители F-16. Но след като през ноември 2016 г. изборите за президент бяха спечелени от кандидата на БСП Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов се разсърди и наново подаде оставка. На власт дойде служебното правителство на Огнян Герджиков, което взе, че разгледа офертите за изтребители и класира на първо място шведския самолет, а употребявания американски остави на трето място.
 На 4 май г. Бойко Борисов наново стана министър-председател и по отношение на покупката на изтребители беше изправен пред свършен факт, което никак не му хареса. Изказа се в смисъл, че президентът Радев един вид го е натресъл с избора на "Грипен", а вицепрезидентът Цветанов отиде по-далеч, като започна да хвърля намеци за корупция. От ГЕРБ поискаха да се създаде специална парламентарна комисия по въпросите около избора на изтребители за българската авиация, макар че не е много ясно как депутати, които не разбират от авиация, ще преценят кой самолет е най-подходящ.
Че става дума за това да се оспори изборът на "Грипен" и да се наложи отново употребявания F-16, може да се съди от първоначалното предпочитание на правителството на ГЕРБ към американския изтребител преди пет години и от признанието по това време от страна на военния министър Аню Ангелов, че решението за покупки на изтребителите е било политическо. Може да се изкаже предположение, че от американска страна е оказван натиск за подобно решение. В нашия печат изтекоха грами от 2008 г. на американския посланик у нас Джон Байърли, в които той съветва как България да бъде убедена да купи от старите щатски изтребители, за които се отваря пазар, стига да бъдат намерени купувачи. Защото САЩ пристъпиха към една от най-амбициозните си програми във военната индустрия - производство на нов модел изтребител F-35, който започва да замества широко използвания досега F-16. Предвижда се редица страни от НАТО също да заменят старите F-16 с новите F-35. Затова голям брой F-16 подлежат на пенсиониране в САЩ и Европа.
Това обаче не ги превръща в планини от старо желязо. От "пенсионерите" може да се печели - като бъдат продадени на бедни държави, които не могат да си позволят лукса да поръчат F-35. Освен това всеки препродаден F16, независимо от кого и на кого, удължава живота на производствената линия на Локхийд за тези самолети и носи печалби за САЩ - чрез доставка на резервни части и оборудване и тренировка на пилоти. Това обяснява защо САЩ така настойчиво предлагат на някои бедни източноевропейски страни да пазаруват стари американски изтребители. Румъния вече "клекна" и през септември 2016 г. получи от Португалия  първите 6 от 12 договорени употребявани  изтребители F-16.
 Ако се погледне обективно, правителството не би трябвало да подценява мнението на президента - той е бивш командир на Военновъздушните сили на България, пилот с 30-годишен стаж, човек с неопетнена репутация, когото някой с корупционни интереси трудно някой може да подведе. Но това изглежда няма значение, важното е да се постави под съмнение избора на шведския самолет и отново се защити изборът на американския изтребител трета ръка.
Битката е в разгара си, особено активен е вицепремиерът Цветанов, който е загрижен за това "да се защитят парите на данъкоплатците". В битката се включи и бившият военен министър Бойко Ноев, който постави под съмнение избора на "Грипен", като заяви, че бил спрян от производство - което просто не е истина. Към днешна дата Швеция произвежда нов модел "Грипен-Е", за който се смята, че ще е съперник по качества на американския F-35. Индия проявява интерес за покупка и даже за договор за производство в самата Индия на шведския самолет. "Грипен" са използвани от военновъздушните сили на Чехия, Унгария, Южна Африка и Тайланд, а Бразилия е поръчала 36 самолета, които трябва да й бъдат доставени между 2019 и 2014 г.
А що се отнася до португалските F-16, те са производство от 1984 г., използвани са от военновъздушните сили на САЩ до 1994 г. и след като са стояли на склад и събирали прах пет години във военновъздушната база ХИЛ, са били предоставени на Португалия през 1999 г.
 Дали изборът на новия изтребител ще бъде подчинен на здравия разум и дали специалистите, а не политиците ще надделеят в този избор, тепърва предстои да видим.
 
 


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ