Наши учени създават безглутенова бира
/ брой: 131
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработват безглутеново пиво, което би могло да влезе в категорията на функционалните напитки. Това стана ясно на наскоро проведената VIII национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диетика (БДХД). На нея по традиция се събраха утвърдени специалисти в тази област.
Имайки предвид факта, че бирата е една от най-разпространените напитки в световен мащаб, производството на безглутеново или с ниско съдържание на глутен пиво придобива все по-голяма популярност. По думите на проф. Маринова последните разработки на безглутеново пиво - ейл и лагер, се приемат като положителна стъпка от тези, които имат глутенова непоносимост, и стимулират най-вече търсенето на безглутенови суровини, съобразени с процесите в пивоварството.
Темата за безглутеновите храни е широко дискутирана сред лекарите във връзка с глутеновата ентеропатия (цьолиакия) или чувствителност към глутен - наследствено състояние, предизвикано от консумацията на зърнени култури, съдържащи глутен.
Задача на изследванията в тази насока е да се получат напитки, като се използват различни зърнени суровини - просо, елда, киноа, сорго, ориз и др., с подходящи физико-химични и вкусови свойства.