Здраве
Народна медицина
5 причини да се ядат повече боровинки и малини
/ брой: 131
Лятото е в разгара си, а това означава, че това е времето на плодовете.
Всички ядливи плодове са полезни за хората, но малините и боровинките имат много полезни съставки. Като всички плодове те са богати на антиоксиданти, но научно изследване доказва, че при боровинките и малините тези вещества са с 50% повече от ягодите, например.
Боровинките и малините са начело на плодовете по съдържание на фибри - 8 г фибри на 190 г плод, което ги прави особено подходящи човек да получи дневната се дажба от фибри. Едно проучване казва, че 90% от хората не получават достатъчно фибри - за жените необходимата норма е 25 г на ден, а мъжете - 38 г.
Например салициловата киселина (витамин B9) в малините укрепва стените на кръвоносните съдове. Така че малината е много полезна на хората, които страдат от сърдечносъдови заболявания. В тях се съдържа витамин С и фолиева киселина, които допринасят за укрепване на имунната система и забавят процесите на стареене на клетките. 200 грама малини осигуряват дневната доза от витамин С
Черните боровинки са много богати на антиоксиданти и притежават природни вещества с противовъзпалителни свойства. Една чаша 100% боровинков сок обезпечава среднодневната норма на витамини за организма. Червената боровинка пък се смята за един от най-полезните плодове. Те подпомагат намаляването на теглото. Съдържат проантоцианидин, който инхибира растежа на бактериите, причиняващи зъбна плака и кариес, витамин А подпомага растежа на косата. За заздравяване на ноктите и стимулиране на растежа им, масажирайте самия нокът и кожата около него със сок от червена боровинка 3 пъти седмично, препоръчват специалисти. Боровинките имат нисък гликемичен индекс, така че са подходящи за диабетици.
V Отвара от листата на червената боровинка при цистит
- Сварете 2 с.л. листа от боровинка заедно с 300 мл вода за 5 мин. на много бавен огън и под капак. Когато отварата изстине, прецедете я и пийте от нея 3 пъти на ден за период от 2 седмици.
V Малини при простуда и кожни обриви
- 1 с.л. сушени плодове се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставя се да престои 20 мин. и се приема по 2 пъти дневно.
- 2 лъжици нарязани листа от малина се заливат с 300 мл кипяща вода, оставя се да изстине, след което запарката се прецежда и се правят компреси.