19 Април 2024петък22:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отвсякъде по нещо

Българско "око" към Земята от 36 000 км височина

На път е да бъде осъществен най-големият български проект за геостационарен сателит

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 21

На фона на безкрайните политически, социални, съдебни, криминални и какви ли още не скандали у нас знаменателното изпращане на български телекомуникационен спътник в Космоса сякаш остана донякъде незабелязано. Специалистите обаче определят събитието като историческо, защото съвсем скоро ще бъде осъществен най-големият ни проект за геостационарен сателит с внушителни възможности.
След десет дни път сателитът вече стигна българския участък в геостационарната орбита на 36 000 км над Земята. Веднага започнаха проверките, всевъзможните тестове и настройки. Те ще приключат до края на месеца и в началото на август сателитът ще влезе в действие.
Произведен в Пало Алто, Калифорния, от американска фирма, спътникът ще покрива почти цяла Европа, част от Азия, Северна Африка, като основният му фокус ще бъде Югоизточна Европа.
Това е първият частен български спътник и вторият български спътник въобще. Първият е "Интеркосмос-България-1300", който е изстрелян през 1981 г. и отдавна е приключил своята мисия.
Около българския сателит има цял куп новини.
Първата е, че още преди десетина години фирмата "Булсатком" се доверява на космическата компания на Илон Мъск, която тогава е по-малка... от нашата фирма!?
Следват десет години трудни изпитания на американците, за да се стигне до небивал успех: създадена е ракетата за многократно използване "Фалкон 9", която може да се връща на Земята и да излита отново.
- Представете си самолета - казва Илон Мъск - след всеки полет да се разрушава. Така беше с ракетите досега. Е, можахме всичко да променим и въпреки случилото се преди време с взрива при един от опитите, вече имаме 33 успешни изстрелвания и приземявания на нашия "Фалкон 9".
Компанията на Илон Мъск подготвя по-мощен вариант на "Фалкон 9", с който да бъде изстрелян кораб до Луната и върнат обратно.
В началото стойността на нашия "Bulgaria Sat" проект е била 100 млн. долара. За десетте години до осъществяването му той се е оскъпил и достигна цена от 235 млн. долара. Парите са осигурени чрез заеми от американски, европейски и български банки.
Заемите трябва да бъдат върнати за десет години. Очаква се това да стане чрез отдаване на 54% от капацитета на сателита под наем. Още преди да е заработил, клиенти проявяват голям интерес - Румъния, Гърция, Израел, Германия и други страни вероятно ще искат да наемат определени честоти.
"Булсатком" е най-големият доставчик на платена телевизия у нас с 650 000 клиенти. Той ще използва 46% от капацитета на спътника за услуги в България и Сърбия.
Очаква се сателитът да има живот около 20 години.


Изстрелването на първия в историята на България частен комуникационен геостационарен сателит


Той предлага своя меч и своята кръв в борбата против тиранията

Записан след раждането си с името Жозеф-Мари Гарибалди, приел по-късно името Жозеф Пане, всъщност той е познат на цял свят като Джузепе Гарибалди - велик революционер, италиански генерал, политик и патриот.
На 4 юли се навършиха 210 години от рождението му. Поклонник на Джузепе Мацини и неговата тайна организация "Млада Италия", която има за цел преобразяването на Италия в демократична република, Гарибалди до края на живота си (2 юни 1882 г.) остава железен републиканец. Въпреки разбиранията си, обаче, той става поборник за обединението на разпокъсана на множество княжества Италия под управлението на крал Виктор Емануил II.
Гарибалди оглавява "Походът на хилядата", който завършва с триумф и гарантира победата на Италианската революция от 1859-1860 г. Югът на полуострова е присъединен след поредица от тежки битки, а Гарибалди заедно с Камило Кавор, Виктор Емануил II и Джузепе Мацини е обявен за "баща на нацията". Приема възхищението и подкрепата на знаменитите Виктор Юго, Александър Дюма, Жорж Санд. Оказва силно влияние и върху български поборници срещу тиранията - Георги Раковски, капитан Петко войвода, полковник Стефан Дуньов...
Една мисъл на професора по риторика Емил Баро дава точна характеристика на Гарибалди:
"Един мъж, който, ставайки космополит, приема човечеството като родина и предлага своя меч и своята кръв за всички хора, които се борят срещу тиранията, той е повече от войник, той е герой!".
Вероятно тази оценка е свързана и с неговото внушително участие в националноосвободителните войни в Латинска Америка, най-вече в Бразилия и Уругвай. Поради това той е наречен "герой на два свята".


Обединителят на Италия Джузепе Гарибалди


На пътешествие... в Арктика

Министерството на природните ресурси на Русия ще изразходва около 700 милиона рубли за развитието на екотуризъм в Арктика. Предвижда се туристическо-експедиционни комплекси да бъдат създадени на територията на архипелазите Земята на Франц Йосиф и на Нова земя. И то не след 10 или след 20 години, а в най-близко бъдеще - до 2019 г.
Планът ще бъде осъществяван на няколко етапа, като в цялата програма се включва и построяването на голям и супермодерен научно-изследователски кораб, а също и на център за посещения в националния парк "Руска Арктика".
Всичко ще бъде част от големия проект "Дивата природа на Русия: да я съхраним и видим". В него влизат седем области под специална охрана и грижи - Алтай, Прибалкалието, Северен Кавказ, Орловска област и др.
Основната мисия на проектантите е човешката намеса да остане почти незабележима и при създаването на инфраструктурата да има минимално въздействие върху екосистемите.

Ледената красота на Арктика


Иван от с. Турия и "близнакът" му Жерар Депардийо


В Село Турия е роден големият майстор на българския хумор, писателят и художникът Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Там хората са с тънко чувство към шегите и майтапите, но ни на шега, ни на майтап в селото живее човек, комуто казват Жерар Депардийо. Или по-точно - българският Жерар Депардийо.
Той наистина така прилича на знаменития френски актьор, че човек ще рече: двамата са близнаци. Разбира се, те не са близнаци и даже не са се виждали, но приликата е удивителна.
Има разлика във възрастта: нашенецът е на 50 години, французинът - на 67.
Има разлика в професиите: нашенецът е оксидатор на времето в завод "Арсенал" в Шейново, за французина - всички знаят.
Има разлика в състоянието: нашенецът в момента е безработен, французинът е милионер...
Но както би казал Чудомир - колкото повече пари имаш, толкова по-големи ще са кахърите ти как да ги опазиш и какво да правиш с тях. Тъй че шапка на тояга и Господ здраве да дава. А Господ е щедър и към българина - той не само го е избавил от вечната светска суматоха около французина и го е дарил със спокойствие, тишина и много природна красота на село, но му е направил и втори подарък - внук, който скоро ще става първокласник.


Двойникът на Жерар Депардийо от село Турия                                      Оригиналът


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ