Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Премиера

Ново двутомно издание на Славчо Донков

Надежда Ушева

7. Юли 2017 , брой: 131   324   075 години от рождението и 20 години от смъртта на Славчо Донков бяха отбелязани в галерия-книжарница "София прес" в сряда с премиера на ново издание на писателя.
Двутомникът "Това не е всичко" и "Химн на нисък глас", изд. "Коралов и Сие", разкрива художествените търсения на поета. Девическото начало е водещо в лириката му, а неговите разкази очертават многоликия образ на творчеството му, посочи Владимир Игнатов, млад литературен критик. Той припомни една характерна фраза на Донков, че животът има смисъл, когато има тайни за откриване. В края на програмата Вели Чаушев изпълни откъс от книгата "Това не е всичко".
Славчо Донков е роден на 12 февруари 1942 г. в с. Кумарица (днес кв. на Нови Искър). Завършва специалност българска филология в Софийския университет. След дипломирането си работи като редактор във в. "Септемврийче". След това е редактор в културния отдел на в. "Народна младеж" и в. "Поглед". Става главен редактор на издателство "Отечество", а след това - редактор в сп. "Лов и риболов". Бил е член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Умира на 6 март 1997 г. в София.

 

 

Пегас

 • От редактора
  15. Септември 2017 181
  251
  0

  Ето, ти тръгваш към училището. Това е твоят празник. Обличаш официалната си дреха, която пазиш за този ден. Която носиш само на този ден. Цветя, стихотворения и песни. После...
  После започва твоята неравна борба.
  Ти искаш да дадеш знания на своите ученици, да ги възпиташ в ценности, добродетели... Но се изправяш за пореден път срещу...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"