Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Ноември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Пегас

Премиера

Ново двутомно издание на Славчо Донков

Надежда Ушева

7. Юли 2017 , брой: 131   431   075 години от рождението и 20 години от смъртта на Славчо Донков бяха отбелязани в галерия-книжарница "София прес" в сряда с премиера на ново издание на писателя.
Двутомникът "Това не е всичко" и "Химн на нисък глас", изд. "Коралов и Сие", разкрива художествените търсения на поета. Девическото начало е водещо в лириката му, а неговите разкази очертават многоликия образ на творчеството му, посочи Владимир Игнатов, млад литературен критик. Той припомни една характерна фраза на Донков, че животът има смисъл, когато има тайни за откриване. В края на програмата Вели Чаушев изпълни откъс от книгата "Това не е всичко".
Славчо Донков е роден на 12 февруари 1942 г. в с. Кумарица (днес кв. на Нови Искър). Завършва специалност българска филология в Софийския университет. След дипломирането си работи като редактор във в. "Септемврийче". След това е редактор в културния отдел на в. "Народна младеж" и в. "Поглед". Става главен редактор на издателство "Отечество", а след това - редактор в сп. "Лов и риболов". Бил е член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Умира на 6 март 1997 г. в София.

 

 

Пегас

 • От редактора
  17. Ноември 2017 226
  474
  0

  Има един момент в "Под игото", когато на годишния изпит малката Събка казва това, което другите мислят и споделят помежду си, но не смеят да изрекат на глас. В настъпилата неловка ситуация верните хора на бея злорадстват. И само кака Гинка се провиква: "Па какво сте такива втрещени? Бога ли разпна момичето? Казва си правото!"
  Сетих се за тази сцена покрай бурята от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"