Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Премиера

Ново двутомно издание на Славчо Донков

Надежда Ушева

7. Юли 2017 , брой: 131   194   075 години от рождението и 20 години от смъртта на Славчо Донков бяха отбелязани в галерия-книжарница "София прес" в сряда с премиера на ново издание на писателя.
Двутомникът "Това не е всичко" и "Химн на нисък глас", изд. "Коралов и Сие", разкрива художествените търсения на поета. Девическото начало е водещо в лириката му, а неговите разкази очертават многоликия образ на творчеството му, посочи Владимир Игнатов, млад литературен критик. Той припомни една характерна фраза на Донков, че животът има смисъл, когато има тайни за откриване. В края на програмата Вели Чаушев изпълни откъс от книгата "Това не е всичко".
Славчо Донков е роден на 12 февруари 1942 г. в с. Кумарица (днес кв. на Нови Искър). Завършва специалност българска филология в Софийския университет. След дипломирането си работи като редактор във в. "Септемврийче". След това е редактор в културния отдел на в. "Народна младеж" и в. "Поглед". Става главен редактор на издателство "Отечество", а след това - редактор в сп. "Лов и риболов". Бил е член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Умира на 6 март 1997 г. в София.

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Юли 2017 141
  307
  0

  Името на Никола Вапцаров стои редом с това на Ботев и Вазов в съкровищницата на нашата литература. Но той е и от малкото ни поети със световна известност: поезията му е преведена на над 90 езика.
  През 1979 година с Указ на Държавния съвет на НР България е учредена Международна литературна награда "Никола Вапцаров". Нейни носители са световноизвестни имена: Иняцио Бутита от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"