24 Април 2024сряда12:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Антология

Проза

Евгения

Разказ от Борислав Бойчев

/ брой: 131

visibility 1089

Борислав Бойчев е роден през 1933 година в с. Голямо Ново, бивша Поповска околия. Завършил е Поповската гимназия и журналистика в СУ „Климент Охридски”. Работил е като кореспондент на Радио София от Кърджали и Шумен, като репортер в радиото, редактор във в. „Литературен фронт”, сп. „Септември” и „Летописи”. Автор е на книгите с разкази „Тежките дядови ботуши” (1970), „Село без кучета” (1982), „Момчето и лисицата” (1995), „Домашна любов”, „Отвъд стария мост” (2007). Негови повести, новели и разкази са печатани в сп. „Пламък”, сп. „Септември”, в. „Литературен фронт” и други вестници и списания. През 1995 г. е удостоен с Годишната награда на Съюза на българските писатели.


При поредната командировка пътьом се отби в родното си село да навести майка си. През последните години му стана навик - щом влакът спре и той стъпи на перона, първо да погледне към вратата на чакалнята. Там лепяха некролозите на починалите в селото. И този път със свито сърце отправи поглед към вратата: с кого ли в следващия миг ще се прости завинаги и ще разведри отколешни спомени? Некрологът, висял от доста време, потъмнял, а и вятърът откъснал едното кабърче и този му ъгъл висеше.
Евгения.
Поразрови в паметта си, но жена с такова име в селото не можа да си спомни.
След първите радостни минути на срещата с майка му сподели как на всяка порта по пътя към дома е видял окачен некролог с името Евгения, а не могъл да си спомни тази жена. Не знае коя е.
- Че как да не я знаеш, бре, сине? Ами че това е комшийката Гергьойца - рече майка му. - Ние всички тъй си я знаехме, и млади, и стари, пък то нейното си име да било друго. В черквата отчето започна опелото и като рече "новопреставлената Евгения", цялото село се сбърка. Ти да видиш чудо, чудо на чудесата, нищо и никаква Гергьойца да се казвала Евгения...
Помнеше я от момчешките си години. В хубаво време през пролетта, а също тъй и в ранната есен, жените от махалата се събираха пред някоя къща и хем предат, плетат, нещо прекащат, и хем си приказват. Само комшийката Гергьойца седеше на трикракото си столче и слушаше разсеяно със скръстени ръце. Слаба, съсухрена, с пръстен цвят на кожата на лицето, носът й остро стърчеше, с хлътнали бузи, както са хората, останали без зъби. Изпод фусти и жилетки нямаше и следа от женско тяло, от жива плът.
Тъй я помнеше: седи си на столчето, а на лицето й застинал израз на дебнещо очакване. Дебне тя, когато разговорът на махленките ще секне за някоя и друга секунда, докато прескочи на нова тема и за да си поемат дъх. В тази пауза тя се включваше в разговора.
- Мари йе-е-е, ай тъй йе-е-е, кат' рекъл някой си, онуй хубавото Марийче, още на ранина, надолу, нагоре...
Хубавото Марийче, малката й дъщеря, палаво миньонче, весело и засмяно, с къдрави смолисти коси и с черни вежди. На Марийчето завиждаха и момичета и булки, на големите й сини очи завиждаха, и най-вече за миглите. Бяха миглите й дълги и накрая засукани, жените викаха, че били като метличини, да не са й уроки.
Вклинила се веднъж в разговора, Гергьойца разказваше задъхано за Марийчето колко рано станало, колко шетня ошетало и как, ай тъй йе-е-е, кат' рекъл някой си, и вода от чешмата донесло, и тенджерата турило на огъня чорбица за пладне да свари... Мари то скопосно, скопосно...
Понякога, още щом понечваше да изрече "мари йе-е-е, ай тъй йе-е-е, кат' рекъл някой си" и жените я скастряха:
- Гергьойце, пак ли започваш?
Но тя не се отказваше, не спираше, кат' рекъл някой си, баща й се ядосвал, според него Марийчето още мъничко, дете е тя още, пък ергенашите вечер се навъртали край къщата, подсвирквали до среднощ и на тръгване, кат' рекъл някой си, препикавали дувара.
От онези далечни години му беше останало чувство на жалост към нея, спомен за несправедливост: докато на връстничките й викаха лельо, стринке, на нея викаха бабо. Бабо Гергьойце-е-е!
- Нали ти казвам - продължи майка му, - отчето като изрече думите "новопредставлената Евгения", хората в черквата се сбъркаха. Да сме имали ние жена с такова име, пък да не сме я знаели, и да не я ценим. Отчето обслужвал седем околни села и потвърди, че в никое няма да срещнеш името Евгения. Таквоз име имало само в градовете, и то в по-големите, където хората са по-въздигнати...
Като я поразмислиш тая работа, ще излезе, че и тя самата може да си е забравила името. И как да не го забрави? Децата и снахите й викат мамо, зетьовете и внуците са на бабо и тъй с години тя не си чува името. Че как няма да го забрави? Защото пък той и Георги, мъжът й, се обръщал към нея с "марей". Комай и той го е бил забравил. В черквата отчето като рекъл Евгения и Георги се сепнал. През онези, текезесарските години той бил тракторист, карал "Зетор". То това "Зетор"-а с големи колелета, бяга као автомобил. С него оре Георги, но като се посмрачи, вместо към село, запрашвал към някое от съседните села. Чувало се за него, че там имал любовница. Пък Гергьойца си я побийвал. А сега ходи като попарен. Окайват го хората, голям огън те изгори, тъй му викат и джуката му затреперва и плаче, плаче. Евгения, викал, Евгения, няма друга жена като нея по света.
- Тъй, майка, тъй, сега нашите хора, като рекат Евгения, мед им капе от устата, а името Гергьойца се забрави, като че никога не го е имало...
Уж за нея говорели, пък излизало, че е за някъде си, за далечно място, където живота друг, не е като при нас, там повечето от жените Евгении, отдавали се на спомени, за добротата между хората говорели, че тя съвсем изчезнала, кротко и с обич си приказвали, мъжете спрели да попържат както досега, ходели спретнати, на реверите си закачали жалейки, жените се забрадили с черно. А на вратата на всяка къща има некролог. В петъчните пазарни дни пазарджиите от съседните села питали какво се било случило, че всички са в траур. Нашенци помълчавали, поклащали тъжно глави и отронвали със скръбна въздишка:
- Изгубихме Евгения. Почерни Евгения цяло село...
Не питали другоселци коя е тя, познават ли я. Щом цяло село тъй скърби за нея, не ще да е коя и да е.
- И тя ли, и Евгения? - викали. - Бог да я прости.
Селото спряло да гледа телевизия. Какво да й гледат? Парламента? Че там събрани все кавгаджии хора, настръхнали един срещу друг, а-ха да се хванат за гушите. Като ги гледа човек, тъй се подскрижават, че цяла нощ сън не го лови. Напоследък показвали непрекъснато един с голяма глава, сякаш в телевизията си живеел, колчем натиснеш копчето и той се появява, екранът не побирал главата му и я кривял на една страна за да я вмести.
- Тъй, майка, тъй, не гледаме вече телевизия...
Ако нямало парламент, започвали стрелби и побоища, кръв се лее, падат убити хора. Пък какви срамотни думи се думат, чак мъжете от село, дето ги имаме за прости, и те се засрамват. Ами жените? Бесовица от разгонени кучки, разгологъзени, улестили се цяла България да им гледа панаира, срамотните думи ги говорят бетер мъже, как ядат хляб с тез уста...
- Тъй, майка, тъй, като се съберем и си говорим за Евгения. Уж за нея, пък започваме за едно време, как уредбата, дето й викахме гугусчук, сутрин ни будеше рано, рано и ту пее, ту нещо си джумоли и наставя до късно вечер...
Селото тогава гъмжало от народ и от добитък, пък сега ни хора, нито добитък, мъртвило, сякаш мор е минал. Хората избягали по градовете и по другите държави, добитъкът изклан, обори и кошари разтурени, фуражният цех закрит и чарковете му откраднати. Като няма зеленчукова градина, няма я и консервната фабрика.
- Тъй, майка, тъй, ама от съседните села ни завиждат. Имате си, викат, поне Евгения. Паметник трябва да й издигнете.
То за паметник чак ръка на селото няма да му стигне, ама поне нещо да кръстят на нейно име. Най-напред им минало през ума да й кръстят училището. Ама къде го то някогашното училище? Къде го оня звънец, дето сутрин пееше и подканваше и деца, и възрастни за труд. Деца няма и училището е затворено, прозорците му изпочупени, гледа от баира като слепец с избодени очи. Как да й кръстиш мъртво училище? Станало дума и за читалището. Ама то и там същото. Арендаторът, който наел да оре нивите на цялото село, на своя глава го превърнал в склад. Искали да кръстят на Евгения главната улица, други държали за чешмата. Насред село е чешмата, водата й не секва и през най-голямата суша, зиме, лете чушнарите преливат. Ала напоследък им дошъл друг акъл. Селото да прекръстят на нейното име. Вместо Трапище да стане Евгения.
Село Евгения.

 

Художник Людмил Асенов
 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ