16 Април 2024вторник10:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Безбрежна морска шир и заливи

Изложба на Георги Лечев в софийската галерия "Контраст"

/ брой: 131

автор:Надежда Ушева

visibility 1022

Георги Лечев, един от създателите на групата варненски художници от фабрика "Вулкан", заедно със Стоимен Стоилов, Венцислав Антонов, Ванко Урумов, Петьо Маринов, Милко Божков, страстният почитател на "Бийтълс", на Достоевски, Стайнбек, за когото "Животът е една красива игра", започва кариерата си със запомнящи се сюрреалистични графики, носталгични и стилни интериори. Но вече повече от три десетилетия се изявява предимно в пейзажния жанр и в натюрморта. Неговите синьо-бели пейзажи безбрежна морска шир и заливи, брегове и пясъчни ивици с лодки са обляни от светлина и дъх на море.
Жоро Лечев не рисува без предварително оформена тема, затова неговите картини лесно се подреждат в цикли. Както, той казва: "Работя няколко едновременно, но не прекалявам". Това, което сега показва - картини от последните 10 години - разкрива определена зрялост в осмислянето на няколко разработвани в последните години теми чрез любимия си похват - смесването на интериора с екстериора. Неговите натюрморти, с разчупени кестени, нарове и райски ябълки не са представени в затворено пространство, а на фона на безкраен хоризонт. Всеки плод символизира съответния сезон с надеждите, тъгата и възраждането за нов живот.
Пейзажите с кипариси и вечерната хармония в синьо и зелено, изчистеното византийско синьо в съчетание със зелено - двата любими негови цвята в изгревите и залезите, и в хвърлените в пясъка лодки и варненският фар, наред с пейзажите от Санторини, Талянът и "Да танцуваш с вълните", са чисто негова интерпретация на морската тема, в която не забравя и за "Следите по пясъка" - боклуците, останали след хората. А картините в серията "Пингвини" отговарят на конкретни човешки състояния  - "Аз съм отново сам", "Мълчалив диалог", "Казват, че ще вали".
Лечев показва картини, направени в последните десет години от своя път (2007-2017) - път, в който той зае своето място, разпознаваемо, лирично, изпълнено с обилна светлина, с дъх на море и запомнящи се чисто негови цветове, отбелязва Аксиния Джурова.


"Кореспонденция в лилаво"                                                           "Морски бриз при залез"

 

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 824

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 780

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 777

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 752

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 859

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 825

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 803

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 795

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ