28 Март 2024четвъртък18:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истинската хибридна война

/ брой: 130

автор:Георги Христов

visibility 1552

В последно време думата "санкции" придоби особена популярност. Ден не минава без в публичното пространство да се обсъждат поредните санкции срещу някоя държава. Санкции срещу Русия, срещу Северна Корея, срещу Иран. Последната сериозна криза в Близкия изток - тази между Катар и другите арабски държави - също роди санкции. Различното в случая е, че санкциите се налагат по недоказани обвинения и това става еднолично, без решение на ООН или друг орган за международно сътрудничество. Дали е толкова различно обаче?
Дори повърхностен поглед върху последните случаи показва, че все пак в тях има един общ знаменател - санкции се налагат на държави, които са си позволили да се отклонят от едноизмерното виждане на западната част за света и в частност САЩ. Прави впечатление също, че инициативите за мирно и добронамерено разрешаване на спорните въпроси между различните държави отстъпват все по-явно на аргументите на силата.
Санкциите винаги са били инструмент за постигане на дадена цел. Вместо обаче към тях да се прибягва чак в краен случай, след изчерпване на всички други възможности за мирно разрешение на този или онзи международен спор, в днешните геополитически реалности първо се налагат санкции и чак след това се сяда на масата за преговори. Една държава приватизира функциите на ООН и вече еднолично решава кой трябва да бъде санкциониран и кой не. Според собствените си интереси. Както показва и актуалният случай с Катар, санкциите се превърнаха в инструмент за рекет. Това със сигурност могат да потвърдят и в Москва, и в Техеран. В мелодрамата, разиграваща се в момента в Персийския залив, отново може да се види ръката на Америка - конфликтът с Катар се разгоря почти веднага след посещението на Доналд Тръмп в региона и идеите за "арабско НАТО", което да се бори с Иран.
От известно време ежедневно слушаме за "хибридната война" на Русия. Дори у нас по темата се упражняват световно неизвестни грантови анализатори, а "експертизата" им се заплаща щедро от заинтересованите страни. Наистина хибридната война съществува. Само че тя се води не с "фалшиви новини", както ни плашат. През 90-те години в резултат на санкциите, наложени на Ирак, един милион деца загинаха поради недостиг на храни или лекарства. Ако това не е война, кое ли е? Вероятно и този цинизъм може да бъде опакован като "борба за човешки права/демокрация/ценности" от хора с правилна мотивация. Но нека си го кажем - в момента санкциите, независимо дали срещу Русия или Катар, са част от хибридната война на САЩ срещу всеки, който държи на правото сам да определя политиката си.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 289

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 308

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ