24 Април 2024сряда04:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Войната на образите

Създаването на целенасочено негативен имидж с измислици и под чужда диктовка е патент на ГЕРБ

/ брой: 128

visibility 19

Николай Шопов

    Закъснели са, защото случаите, на които искам да се върна, са станали преди време. Мислех да не пиша за тях, но те започнаха да се повтарят всекидневно.
    Преди време БНТ в новините по обяд съобщи, че руски блогър е осъден на 3,5 години затвор. Точка. Така съобщена, новината не е никаква новина, а грубо манипулиране на доверчивите зрители. Защо? Защото блогърът е осъден наистина на 3,5 години, но условно. Говорителката спести целенасочено и тенденциозно думата "условно". И наивният зрител остава с разбирането, че в Русия изпращат в затвора за мнение, а не за действие. То и не става дума за мнение на блогъра, а за клевета. БНТ не за първи път прави такива безобразия и продължава да ги прави.
В "Пряка линия с Путин" руският президент каза на шега, че е готов да предложи политическо убежище на Коми, а нашата телевизия го съобщи сериозно. БНТ в унисон с щатните критици на Русия създава целенасочено негативен образ на Русия. Както писах - така се започва войната на образите - демонизиране, очерняне, създаване на негативни настроения. И друг път сме казвали, че има държави, които имат исторически проблеми с Русия - Унгария, Полша, Чехия, балтийските държави. Те много често, с изключение на Унгария и Чехия, са агресивни към Русия, приемат закони с антируска насоченост, имат войнстваща риторика. Само преди дни Полша прие закон за премахване на съветските военни паметници. Макар, че за освобождението на Полша от хитлеризма са загинали стотици хиляди червеноармейци. Не само това, но Полша получи и териториални облаги. Но да оставим това на съвестта на поляците.
Питам се защо у нас има политици и пропагандисти, журналисти и политолози, които истерично злословят срещу Русия. Какви исторически проблеми има България с Русия? Защо се изопачава историята от псевдоисторици и се изпълняват чужди поръчки? Защо се пренебрегват нашите национални интереси? Защо не вземем пример от така любимата ни Европа, която защитава своята енергийна сигурност, независимо от политическите проблеми с Русия. "Северен поток-2" ще бъде построен, въпреки воплите и крясъците на Полша и Украйна. Независимо и от агресивната и брутална намеса на САЩ. Но САЩ защитават своите интереси и бизнес. Те искат да изтласкат Русия от европейския енергиен пазар, за да продават втечнения си газ, въпреки, че той е по-скъп. Унгария ще строи атомната си централа. Защото не става дума за русофоби и русофили, за американофоби и американофили, а за защита на националните ни интереси и независимост.
За каква енергийна сигурност и независимост може да говорим, когато ще бъдем зависими от Турция и Гърция за внос на газ, и то руски. За каква диверсификация става въпрос? И можем ли да бъдем сигурни, че трети държави ще изпълняват задълженията си? В името на чужди интереси и срамно верноподаничество с лека ръка ние зачеркнахме строителството на "Южен поток", АЕЦ "Белене" и други енергийни проекти. И тръгнахме да гоним дивото за някакъв измислен хъб без газ, за проучване на находища, които съвсем потайно спряха. Кой ще отговаря, ако България и българските граждани в бъдеще останат без осветление и отопление или бъдат принудени да плащат високи цени за тези услуги?
    Втората закъсняла реплика е за обвинението на Цветан Цветанов, че БСП през цялата си история можела само да руши. Няма да се спирам колко много е построено през годините от 1944 до 1989-та, тъй като многократно е писано по този въпрос. Само ще напомня, че началникът на Цветанов, самият Бойко Борисов, каза, че това, което е построено през годините на социализма, те не могат дори да го боядисат. Ще попитам какво се построи в България през тези 27 години? Ще кажат - магистрали, зали и стадиони в райони, където няма кой да отиде в тях. А, да и молове и бизнес сгради.
    Какво значи да твориш според ГЕРБ? Да крадеш, да лъжеш, да обираш каймака на обществените поръчки, да потънеш в корупция. Да продължавам ли по-нататък? Да! БСП трябва да руши. Да разруши корупционните схеми, да разруши административния тормоз над гражданите, да разруши системната несправедливост, да разруши крещящото неравенство и много други.
    Ще завърша с една реплика, която не е закъсняла. Става дума отново за Цветан Цветанов. Народът е казал: "Вълкът козината си мени, но нрава не." Така и Цветанов. Той изглежда забрави колко пъти беше съден от Европейския съд по правата на човека за недоказани обвинения срещу лица, направени от трибуната на Народното събрани или в медиите, и то по най-брутален и циничен начин. И ето на 25 юни каза, че имало достатъчно съмнения, че президентът Радев е лобирал за определени доставчици на самолети... "защото ако се констатира такова нещо, дали това не е висша корупционна схема, която е осъществена от най-високо политическо ниво". Наблюдаваме връщане към старата практика да обвинява без доказателства, без следствени действия, без факти. Докога ще продължава това нагло поведение на Цветанов? Дали ако той сам плащаше хилядите евро обезщетения на засегнатите, щеше да говори така безотговорно? Ще носи ли политическа отговорност Цветанов ако се окаже, че е обвинявал несправедливо? Трябва ли да се стига до съд между президента и Цветанов, което ще бъде петно върху страната ни? Така ли ще изграждаме европейския образ на България? По този начин ли ще се води диалогът и ще се търси консенсус за решаване на проблемите, които стоят като воденичен камък в държавата.
А какво да кажем за премиера, който говори небивалици - че нямало пари за заплати на полицаите, защото плащал за АЕЦ "Белене". На другия ден пък каза, че парите отивали за самолетите "Грипен". Винаги оправдания, винаги някой друг е виновен. Но тебе те избират да управляваш, да решаваш проблемите, а не да се оправдаваш с небивалици. Нали имаше 2-3 милиарда излишъци? Какво да кажем за наглостта на Валентин Радев, че той бил най-големият синдикат. И въобще какви хора ни управляват? Няма смисъл да репликираме Цачева, Захариева и другите герои. Въпросът е какво става с България?
Тук е възможността БСП да се открои със своята позиция и да бъде ярка и енергична опозиция. Да работи за решаване на проблеми като бедността, ниските пенсии и заплати, безработицата, лошото здравеопазване и образование. Да предлага законопроекти, да настоява, да има публичност, да разширява влиянието си. В последно време БСП и лично Корнелия Нинова са много ярки, аргументирано критични, борбени и отстояващи позициите в полза на хората. Само с енергична работа, смелост и воля може да се спечели доверието на избирателите и бъдещият вот за управление на страната.



Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ