29 Март 2024петък13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът е малък

Бесове

/ брой: 126

автор:Николай Коев

visibility 2621

    Доброто като че ли напуска нашите географски ширини. Такова озверяване у нас никога не е имало. Не че през годините назад отечеството е плувало единствено в спокойните води на толерантността и добротата, на взаимното разбирателство и почит. Днешният ни хал обаче преминава всякакви граници. Омразата, отмъстителността, насилието, немотивираната агресия, страхът, подозрителността и първенюшкото тържество на силния над слабия човек, като че ли се превърнаха в част от всекидневието. И най-важното, изглежда почти загубихме имунната си система за противопоставяне на тази изпълзяла в живота ни напаст. Заблуждаваме се с приказки за непроходилата демокрация, за нормалните трудности на прехода, с вечните лакардии за "борба" с организираната и битовата престъпност, пък и с някакви статистики, според които и на други места по широкия и близък до нас свят било така. И ако на витиеватите административни съждения все някой наивник все още може и да се върже, то досадното напомняне на политици и специалисти за подобни явления зад граница вече изобщо не трогват нашенеца. Защото в крайна сметка независимо от прословутата ни състрадателност към чуждата болка и сърцатата ни привързаност към "международна солидарност", когато ножът опре до кокала, се задейства логичният рефлекс за самосъхранение. Засега това нормално чувство е така сподавено, че намира отзвук най-вече в писъците на жертвите пред медиите. Далеч по тихо и предпазливо пред блюстителите на реда и правораздавателните органи и в крайна сметка потърпевшите се свиват в непрозрачната обвивка на болката без надежда за възмездие.
    Защо е така? Защо повече от четвърт век след 89-та стигнахме до дъното на несигурността? Защо за много от извършваните престъпления няма наказание? Защо агресията в училищата придобива застрашителни размери? Защо изобщо се допуска тази ромска и не само разюзданост, включително и с нападения срещу медици? Защо съдебната ни система оставя впечатлението, че в много от случаите законът или неговата интерпретация застава като опора на нападателите, а не на потърпевшите? И ЗАЩО обществото ни предпочита да страда, вместо да се изправи единно срещу най-големия бич за всекидневието ни?
    Ето защо, мисля си, може би наивно. Ами защото на първо място като общество сами сме си виновни. Колко пъти гражданите излязоха да протестират срещу вилнеещата престъпност с мисъл да окажат натиск срещу изпълнителната власт за спешни мерки и направо спасение на беззащитните хора? Пък и чуждите храненици на неправителствените организации се занимаваха поръчково с екология и всичко друго, освен с лекуването на голямата болка. Нека се замислим поне. Във всички години на т.нар. преход арогантността и агресивността нарастваше, пълзеше навсякъде - по улиците, в училищата, в ромските гета, в автомобилния трафик, във взетите "под аренда" за грабежи полупустеещи села, пък и навсякъде, където има живи същества. В същото време поредицата от правителства само ни омайваха с приказки за действия, пристигнали пари за не знам какво си, програми за "включвания" и всичко друго под слънцето, само не и с огнен меч да се съсече отровният плевел, който отрови хубавата и мирна българска земя. А той, плевелът, има няколко здрави и засега неизкореними корена.
За нарастваща агресивност сред младите виновници са семейството и отношенията в него, обществената и общодостъпната чрез новите технологии провокираща към насилие и аморалност информация, пък и живите примери за подражание. Няма да повтарям втръсналите констатации за поведението на родителите и неукрепналата психика на младия човек...
Изглежда е досадно да повтаряме толкова години защо я докарахме дотук и какви са причините. Като че ли се изморихме всички всекидневно само с възмущение да броим броя на жертвите и насилниците. А политиците да премятат заучената приказка с организираната престъпност и борбата с нея. "Битовата" сестра на този плевел обаче остава предимно встрани от обсега на вниманието на властимащите. А това мори предимно българите, вгорчава ежедневието им и най-вече нарастващото чувство за несигурност навсякъде. Ами дайте най-накрая солидно по-високи възнаграждения на полицаите, създайте им условия за работа, привилегии, направете тази важна професия привлекателна и за младите хора. Тогава ще има и резултати, а не само приказки от пусто в празно. Ако пък ще я караме постарому на парче, то масовият последен протест в Асеновград срещу нападението на роми срещу спортисти, може и да стане прелюдия към нещо, което никой здравомислещ не желае. Така че обуздайте бесовете със много строг ред и закон, защото времето неумолимо изтича.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 180

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 195

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ