20 Април 2024събота16:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тероризмът е най-голямата заплаха за Австрия

Наблюдава се увеличение на проявите на десни екстремисти заради мигрантската криза

/ брой: 123

visibility 28

Маргарита Самсарова,
специално за ДУМА от Виена


Най-голямата заплаха за сигурността на Австрия остава ислямисткият екстремизъм и тероризъм, сочи представеният наскоро доклад за 2016 г. на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма. Особена опасност представляват завърналите се в страната джихадисти и лица, на които властите са предотвратили заминаването за участие в джихада, съобщи Петер Гридлинг, директор на службата. Общо в края на 2016 г. на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма са били известни 296 т. нар. чуждестранни бойци, които се сражават или са се сражавали, или са имали желание да се сражават в Сирия и Ирак, от които по непотвърдена информация 45 са загинали. Конкретна опасност за вътрешната обстановка в страната са 141 души, от които 90 са завърнали се джихадисти, а 51 са лица, чието отпътуване за участие в джихада е било предотвратено.
В доклада се посочва, че върху сигурността в страната поради географската им близост с Австрия и процеса на интеграцията им в ЕС значително влияние оказват страните от Западните Балкани, където са налице явления като насилствен екстремизъм и ислямизация. В този контекст неблагоприятно въздействие има радикализацията и рекрутирането на джихадисти за участие в бойни действия в Сирия и Ирак, както и пътуването на граждани от тези държави в сирийско-иракската военна зона. Тези явления засягат особено Босна и Херцеговина, областта Санджак, Албания и Косово. Причината за това се дължи донякъде на лошата икономическа обстановка и социалното недоволство в тях, както и на факта, че процесите на формиране на национални държави и национална идентичност все още не са приключили, се посочва в доклада. Пътят за завръщане на европейци, включително и на австрийци, воювали в кризисните райони, минава предимно през Западните Балкани.
Между идентифицираните до края на 2016 г. джихадисти, отпътували от Австрия, има и лица, свързани с държави от този регион. Като цяло значително е намалял броят на джихадистите, заминаващи от австрийската страна за участие в бойни действия. Този отлив се дължи най-вече на превантивните и репресивните мерки, както и на наказателното преследване. В рамките на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма вече е създаден отдел за превантивна дейност и се изработва "Програма за деангажиране от насилствения екстремизъм". По-нататъшното развитие на програмата е акцент в тазгодишната дейност на службата. Мерките, които тя иска да предприеме в борбата срещу  екстремизма и тероризма, са ориентирани към осъществяването на по-строго наблюдение, като се има предвид, че съществува добре изградена мрежа между завърналите се джихадисти. В тази връзка с цел при евентуални терористични нападения да се реагира по-успешно службата иска в бъдеще да има достъп до видеоматериали от камерите за видеонаблюдение, например на Австрийската държавна железопътна компания и на обществения транспорт във Виена, както и да получава номерата на автомобили, имащи отношение към превантивната й дейност. Дадена информация, получена по този начин, може впоследствие да се предава на полицията. Освен това е необходимо да се създаде правна основа за наблюдение на комуникационните услуги като Whatsapp и Skype. Тези мерки са заложени в законопроекта за сигурност, внесен от вътрешния министър Волфганг Соботка.
В доклада също се посочва, че се наблюдава увеличение от 13,6 на сто на прояви, мотивирани от десния екстремизъм. В Австрия десен екстремизъм е обобщено понятие за ксенофобски, расистки и нацистки действия. През 2015 г. десноекстремистките прояви са били 1156, докато през 2016 г. те са 1313. Мигрантският поток и възникналата мигрантска криза през последните години са причина за увеличението на дясноекстремистките престъпни действия.
В сравнение с 2015 г. през 2016 г. се отбелязва и нарастване на прояви на левия екстремизъм. През миналата година техният брой е бил 383, докато през 2015 г. той е бил 186. Голяма част от тези прояви през миналата година бяха свързани със състоялите се президентски избори и се изразяваха в късане на предизборни плакати и унищожаване на агитационни материали предимно на Партията на свободата. Но както всяка година, протестните действия на представителите на тези среди бяха насочени основно срещу т.нар. Бал на академиците, където традиционно се събират представители на консервативните и крайнодесните среди. Обикновено при тези протести се стига до сблъсъци с полицията и арести.
Под наблюдение на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма е и турската общност в Австрия. Особено внимание се обръща на дружества, близки до турското правителство, ПКК и движението на Фетхуллах Гюлен. Като посочи разнородния й характер, генералният директор за обществената сигурност към МВР Конрад Коглер заяви, че все по-трудно ще става съвместното съжителство на турци и кюрди.
Както и в предишните години Австрия е предпочитан терен за оперативна дейност на чуждестранните разузнавателни служби, се посочва в доклада. Това се дължи на благоприятното й географско положение, нейната научна и икономическа дейност особено в областта на технологиите и енергийната индустрия, членството й в ЕС и фактът, че централите на няколко международни организации са се установили в страната. Отличните й транспортни връзки създават благоприятни условия за т.нар. срещи в трета страна, използвани от чуждите разузнавания за предаване на информация. В същото време самата австрийска държава е обект на интерес на чужди разузнавателни служби и на шпионаж. Броят на дипломатическите представителства и служителите на разузнавателни служби, изпратени на мандат в тях, остава както и преди голям, се посочва в доклада.



Конкретна опасност за вътрешната обстановка в страната са 141 души,
от които 90 са завърнали се джихадисти, а 51 са лица,
чието отпътуване за участие в джихада е било предотвратено

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ