29 Март 2024петък14:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

Бузлуджа е сърцето на партията

Реч на председателя на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет, 24 юни 2017 г.

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 8

Изминалият период от последното заседание беше доста наситен период на външнополитическа активност както на правителството, така и наша. Силна външнополитическа активност на премиера Борисов с посещения в Германия, Франция, Турция, Белгия и отново Германия от вчера, което оценяваме като добро за двустранните и многостранните отношения на България, но изразяваме резерви по съдържанието на тези срещи. Нямаме никаква информация за позициите на България и на правителството по изключително важни въпроси - както по председателството, така и по "Брекзит", за политиката по отношение на миграцията, темата сигурност.
Правителството и премиерът продължават порочната практика да нарушават Конституцията и парламентаризма в парламентарна република и да изразяват позиции от името на България, които не са обсъждани, не са приемани в Народното събрание. Ето защо ние като опозиция внесохме необходимите въпроси и питания към премиера за позиции на България по важни теми. Тези питания сме съпроводили с необходимите 48 подписа, за да ги превърнем в дебати с решения на парламента, които задължават правителството. Ние имаме предложения за приоритетите на председателството, но в последните дни изключително актуална стана темата за Западните Балкани и Черноморския регион.
Бих искала да отбележа посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, с когото имахме изключително приятелска и работна среща. Поддържаме дългогодишни отношения с партията му. Изразихме подкрепа за действията му за отваряне на двустранния диалог, за договора за добросъседство и подкрепа за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС. Обсъдихме и приехме и конкретни решения в две посоки. Първо, да засилим връзките между нашите две партии чрез срещи веднъж годишно - народни представители на двете страни, кметове от двете страни, евродепутатите от БСП. На партийните ни равнища хоризонталните ни структури да направят съвместни заседания един път в годината. Зоран Заев прие това и вече сме в организация на такива срещи.
Второто прието предложение беше през септември да направим Балканска конференция, като поканим лидерите на нашите братски партии и заедно да обсъдим темата Западни Балкани, интеграцията в ЕС и НАТО, както и приоритета Черноморски регион по време на председателството.
 По отношение на вътрешнополитическите теми периодът беше белязан от няколко събития. Мина гласуването на референдума на Слави и отхвърлянето от парламента на промените в ИК. Сега може би за всички вече е ясно, че ГЕРБ нямаха намерение този закон да бъде приет. ДПС си поиграха до последно с позицията "за" или "против", ВОЛЯ си внесе проект. Ние предпочетохме да бъдем последователни и, както реши Националният съвет, да не влизаме в този театър, защото той е губещ в обществото, да обсъдим и да предложим смесена избирателна система, която приехме да изготвим с решение на Националния съвет още през ноември м.г.
След провала на мажоритарното гласуване в НС 65% от българите вече искат смесена избирателна система. Тя дава възможност и за мажоритарен избор, каквато е волята на народа, но и за запазване на партийността, институциите, държавността и най-вече - пазителство на Конституцията. Нашият проект запазва Конституцията и съчетава волята на народа за промяна с устойчивост на държавността и на институциите.
Важна тема, която ще продължи и занапред, са пенсиите. Управляващите внесоха предложение, което е категорично отстъпление от техните предизборни обещания - 180 лв. минимална пенсия от юли, 200 лв. от октомври вместо 300 лв., както бяха обещали. Обещаха и преизчисление на всички други пенсии и, разбира се, това няма да се случи, отказаха се. Техният законопроект беше приет. Подкрепихме го и ние, защото дори и с малко, минималните пенсии за определен кръг възрастни и бедни хора се увеличават. Важното е, че и по тази тема бяхме последователни - в предизборната кампания обещахме преизчисление на всички пенсии със средноосигурителния доход за 2013 г. и ПГ "БСП за България" изпълни това решение и внесе промени в КСО. Те бяха отхвърлени, но за второто четене отново ще внесем техните обещания - 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии. Това е наш и идеен, и идеологически приоритет.
Очаква се да има социално напрежение по темата доходи и заплати в МВР. Срещнахме се със синдикатите и стоим на твърдата си теза, че трябва да се увеличат заплатите в МВР, така че те да продължат да работят спокойно, както и за назначаването на допълнителни служители.
Управляващите широко представят в последните дни желанието си за административна реформа. На пръв поглед изглежда добре. Бюрокрацията изключително много тежи не само на фирмите, но и на всеки гражданин. Само че, в предишни мандати започнаха образователна реформа и не я довършиха, част от нея е в Конституционния съд; започнаха здравна реформа, част от нея бе отменена от съда, другата е в Конституционния съд; започнаха съдебна реформа, която е недовършена. Това очевидно е новата ПР вълна за административна реформа, чийто завършек ще следим, но началото е лошо - увеличаване на таксите за административно производство в съда.
 Може да ни дават различни оценки каква опозиция сме. Чуваме всичко - яростна, радикална, опозиция на всяка цена или слаба. Има обаче един критерий, към който трябва да се придържаме, и той е важен, независимо дали си управляващ, или опозиция. Това е дали си последователен политик. Дали това, което си заложил в политическата програма и платформа, го изпълняваш. Смятам, че по този критерий сме безупречни.
Основните ни тези са, че ще се борим с монополите и злоупотребите върху гражданите. Внесохме промени в ГПК, които касаят частните съдебни изпълнители, злоупотребите им с фирмите и хората и ограничаването им. Внесохме Закона за публичните предприятия, който гарантира запазването, развитието и инвестициите в държавните и общинските предприятия.
Ние сме казали, че ще се борим за българското производство и внесохме Закона за храните. Казали сме, че социалната тема - доходи, пенсии, бедност, социално слабите хора, са наш приоритет. Внесохме Закона за увеличението на пенсиите, Закона за жестомимичния език, помощи за всички ученици до 4 клас и редица други законопроекти.
Казахме, че ще се борим за българското образование, ето защо промените в Закона за предучилищното и училищното образование са внесени от нашата парламентарна група, а до Конституционния съд е внесена жалба за онези текстове, които смятаме, че са противоконституционни.
Казахме, че ще сме за борба с престъпността, в изпълнение на това парламентарната група внесе промените в НК за отпадане на понятието "маловажен случай". Парламентарният контрол е почти изцяло под активността на БСП, с декларации, актуални въпроси и с най-силните парламентарни процедури - питания с подписи от 48 депутати за предизвикване на дебати и решения.
Изключително активни са депутатите ни след решението на семинара в Боровец да започнем приемни на всеки в избирателния му район, както и обиколките на ИБ, моите, кметове, членове на НС в страната. Това дава добър резултат, отзвукът в партията е добър и трябва да ги продължим. На 30-и предвиждаме Национален съвет на всички областни председатели на партията. Хоризонталните структури приеха планове за работа и с национални инициативи. Жените с националната инициатива "Жени срещу насилието". Младежите и ветераните с националната инициатива "За възстановяване и реставриране на войнишките паметници".
Проведохме национална среща с кметовете. На нея решихме да правим такава на всеки два месеца. През последните години сме позанемарили връзката си с местната власт и кметовете го изразиха - че се чувстват изоставени от партията, че всеки реагира според проблема си единично. Ето защо решихме категорично да променим това. На срещите ще обсъждаме общите проблеми и ги поставяме през парламентарната дейност и група. Парламентарната група вече внесе жалба в КС за обявяване в противоконституционност на текстове от Закона за публичните финанси. Това е огромен проблем върху нашите кметове и общински съветници. Редица години правителството на Бойко Борисов приемаше бюджет със занижена приходна част, излишъците после не минават през актуализация на бюджета. Не се обсъждат в парламента, както следва за парламентарна република, а той ги разпределя еднолично с постановления. През последните месеци се наблюдава трайно разпределение на суми към кметове на общини на ГЕРБ и ощетяване на кметове и общини на БСП. Тази възможност я дава Законът за публичните финанси, който те си приеха. Това противоречи на Конституцията. Дори миналата година, след подаване на оставка на правителството, Борисов разпредели през ПМС близо 1 млрд. лв. към негови общини. В подготовка на изборите, разбира се.
През последната седмица казусът за Бузлуджа, се разви доста интересно. През 2011 г. правителството на Борисов отправя покана към БСП, по наша провокация, за прехвърляне на собствеността върху паметника. По различни причини, които не искам да коментирам, предишните ръководства не са взели решение за приемане на това дарение. За съжаление оттогава се е променил Законът за държавната собственост през февруари 2017 г. В резултат на тази промяна вече не е възможно да получим безвъзмездно собствеността върху паметника, а само възмездно. Възмездните възможности, предложени от МРРБ, са: наем, което по моя преценка не е подходящо; търг, което смятам, че е абсурдно предвид заявените претенции вече от община Казанлък, Областната управа на Стара Загора, три НПО, някакво крилце от СДС и Валери Симеонов. Засега. Вероятно ще се появят още. Интересен е фактът, че досега никои от тези, да речем, държавни структури не искаха да се грижат за този паметник. Сега изведнъж се появи огромен интерес.
    Свързахме се с архитекта на паметника, който има авторските права - г-н Стоилов. Той е съгласен заедно да кандидатстваме и да получим собствеността и да работим върху реставрацията и възстановяване на паметника. Освен това, приятно сме изненадани от факта, че много архитекти от Европа, Азия та чак до Япония, студенти от университета ни по архитектура заявиха желание да се включат в международен екип, който да работи върху паметника. Той е и световен архитектурен шедьовър, освен че за нас е символ на идеята ни. Това го твърдят професионалисти от цял свят. Моля за вашата подкрепа да възстановим паметника. Това е сърцето на нашата партия, мястото, където не само е започнала историята ни, но това е настоящето, защото и днес на тази поляна се събират между 50 000 и 100 000 социалисти. Това е и бъдещето. Един пример само - млади архитекти и студенти дойдоха на "Позитано" и казаха "искаме да ви помогнем". И от една седмица подреждат архива на Бузлуджа, който беше разпилян из цялата държава. Събрахме го и тези деца го подредиха - архитектурна, финансова и идеологическа част. За нас Бузлуджа е много повече от това, което се опитват да внушат на обществото. Разрухата на паметника също е символ. Не можем да позволим в състоянието на подем, в което сме, да използват паметника и разрухата, за да ни злепоставят. Не, паметникът на Бузлуджа е символ на нашата сила.
От 8 до 15 юли ще бъда на президиум на Социалистическия интернационал. Ще имам двустранни срещи с лидерите на наши братски партии от цял свят и имам предварителна информация от някои от тях, че са готови от това да се направи международна кампания. Защото социализмът не е мъртъв нито в България, нито в Европа, нито по света. И всичките им опити да внушат обратното няма да се получат. Надявам се да решим, ако ни подкрепите, да приемем третото и единственото по закон предложение на Министерския съвет, а то е - да получим право на ползване за срок от 10 години, с права на инвестиции, реставрация и строеж, с възможност след това правото да бъде удължавано. Друга възможност по закон днес не е възможна.


Снимка Емилия Костадинова

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ