20 Април 2024събота15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Продават селфи на Анди Уорхол

Автопортретът на бащата на поп арта се очаква да бъде купен за 7 млн. паунда

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 9

Ако има художник, който олицетворява селфи културата, то това е Анди Уорхол. Именно за това е истинско събитие, че първият автопортрет на поп арт художника ще бъде предложен на аукцион. Водеше се дебат дали Уорхол всъщност е казал, че "в бъдеще всеки ще бъде световноизвестен за 15 минути", но изречението несъмнено приляга на неговия бранд и история. И в съвременната социална медия и свят, наситен със селфита, прогнозата никога не е звучала по-точно.
Автопортретът (1963-1964) отбелязва момента, в който 35-годишният Уорхол е обърнал фотоапарата към себе си и така създава икона на знаменитост. Платното, което е в същата частна колекция от 80-те години на миналия век, се очаква да бъде продадено за 7 млн. паунда в "Сотбис" на 28 юни.
"Първите автопортрети на автора никога не са се били по-актуални в съвременната култура. Това е произведение с огромно художествено и историческо значение, което бележи момента, когато Уорхол се присъединява към канона на великите автопортретисти", смята Джеймс Севиер, старши специалист по съвременно изкуство в прочутата аукционна къща.
Уорхол създава по-голямо произведение чрез ситопечат, използвайки кадрите, направени в кабинка за снимки в Ню Йорк. По-рано по този начин прави "Итъл Скъл 36 пъти" (1963) - портрет на известна колекционерка от Ню Йорк, който в момента е съвместно притежаван от музея Уитни за американско изкуство и Метрополитън, Ню Йорк.
Години по-късно Скъл описва как Уорхол я е завел на увеселителната аркада на 42-ра улица в Ню Йорк, за да станат фотосите: "Бягахме от една кабинка до друга и той направи всички тези снимки, които съхнеха навсякъде. Бях толкова доволна. Мислех да ходя там за всички мои снимки отсега нататък."
Автопортретите са жанр, към който Уорхол се връща през 60-те години на ХХ век и на интервали през следващите десетилетия. Но "селфитата" на бащата на поп арта стават все по-обсебени от смъртността и крехкостта на човешкия живот.


Автопортрет (1963-1964)

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ