29 Март 2024петък08:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кофти "софтуер"

/ брой: 121

автор:Ина Михайлова

visibility 3124

Ако кажете, че телефон 112 работи на магия, няма да сте далеч от истината. Още по-нелицеприятно е, че от две години системата за спешни повиквания е на ръба и всеки момент може да изгърми. Иначе казано, дадохме 50 млн. лв. за обикновен телефон, на който диспечерите понякога с химикалка и тефтерче в ръка записват спешните обаждания. Обаждания, от които доста често зависи човешки живот. Невероятно, но факт!
Проблемът със 112 лъсна преди две години, само седем лета след официалния пуск на системата у нас. Имаше скандали, въпроси в дните за парламентарен контрол, обяснения през куп за грош от бившата МВР шефка Румяна Бъчварова. Даже признания, че системата наистина има проблем. И че ще трябва да се дадат още 50 млн. лв. за нейното изграждане отново. А дотогава - ще я кърпят оттук-оттам по за 13 млн. лв., както сега.
И откъде ни дойде тази беля? От типично нашенската, българска управия и безхаберие. Щото направихме нещо, ама решихме, че не трябва да даваме пари за неговата поддръжка и модернизация. Още преди година Бъчварова призна, че драмата със 112 датира от април 2015 г., откогато системата не се поддържа. МВР обяви обществена поръчка за следгаранционното й обслужване, но средства не се намериха.
А пак по нашенски, със собствени сили и средства, на почина "проба-грешка" започна да се кърпи на парче. Резултатът - непрестанни проблеми, аварии, недоволни хора. А цената е висока, твърде висока - човешки животи.
Фирмите, изградили системата, твърдят, че многократно са алармирали МВР ръководството, че срокът на годност на софтуера е изтекъл. Че съществуват рискове за нормалното й функциониране. Като си пееш, Пенке, кой те слуша. Такава, общо взето, е била реакцията и на "отговорните" фактори във ведомството. Иначе се наслушахме на дежурни оправдания, че нямало квалифициран персонал. Дори Румяна Бъчварова изтърси, че направили така, че "да се пренапише софтуерът". Смях! Какво пренаписване на софтуера, какви пет лева, какви собствени сили, каква вопиюща некомпетентност!
Става дума за това, че безхаберници убиха системата за спешни повиквания 112. За сведение на поразените - ако тя спре, санкциите от ЕС може да стигнат до 20 000 евро на ден. Хлъц, нали!
Какво ни остава сега? Да гледаме как ще тръскат от време на време по някое и друго милионче, за да кърпят избушилата поради собствения им тепегьозлък система. И да чакаме кога ще споделят радостната новина, че трябва всичко да се изгради наново, защото само с кърпене няма да стане. Дали пък някой умишлено не прецака цялата работа? Заради едни нови поне 50 млн. лв. Тогава безхаберниците и виновните за убийството на 112 трябва да бъдат съдени най-строго за заплаха за националната сигурност и предумишлено убийство.
Кофти се оказа "софтуерът" на тази власт. С колко ли човешки животи ще платим за това?

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ