19 Март 2024вторник11:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП е против драстичното намаляване на плащанията в брой

Левицата ще внесе свои предложения за промени преди второто четене на законопроекта

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 24

След доста дебати народните представители приеха вчера на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесени от Министерския съвет и подготвени от Министерството на финансите. "За" гласуваха 102 депутати, "против" бяха 80 и трима се въздържаха. Една от най-коментираните промени е драстичното намаляване на разплащанията в брой. Депутатите приеха по-нисък таван на разплащанията в брой -  той ще падне поетапно до 1000 лв. Сега нормативно регламентираният праг за плащания в брой в страната е 10 000 лв. Предвижда се от 1 август разплащането в брой да падне до 5000 лв., от 2018 на 3500 лв., а от 2019 г. на 1000 лв. Мотивът е, че това ще намали сивата икономика. Промените се уреждат чрез Закона за ограничаване на плащанията в брой.
Георги Търновалийски от БСП заяви, че групата не подкрепя промените и ще предложи свои между първо и второ четене. По думите му ограничението на плащането в брой няма да ограничи сивата икономика, а е по-скоро в интерес на търговските банки, които печелят от такси и комисиони. Това ще доведе до нови разходи за малкия и средния бизнес, посочи той. Същевременно по-рано вчера председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов заяви пред "Блумбърг тв България", че кешовите плащания са хранилката на сивата икономика.
Според БСП предложените текстове не отговарят на изискванията в Закона за нормативните актове "Част от промените в разпоредбите на ДОПК са подложени на обществено обсъждане, за тях имаме предварителна оценка на въздействието. На по-късен етап обаче са внесени нови предложения, които са значими по своя характер и от тях зависят не само бизнесът, а и почти всички граждани на страната. Това не е добър начин на правене на законодателство, а грубо потъпкване на Закона за нормативните актове и поради тази причина ние няма да подкрепим предложените промени в ДОПК", каза секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Търновалийски. Според него промените създават предпоставки за административен натиск и произвол, а в предложените промени липсват законови дефиниции на понятия като "скрито съучастие", "управление на цялостната дейност" и "недобросъвестност".
Според текстовете на законопроекта мажоритарните собственици на дружества с неплатени данъци ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й. Законът ще счета тези сделки като "недобросъвестни". Такива ще са и сделки, при които има предоставяне на активи на дружеството като обезпечение по чужд дълг.
Обединените патриоти също обявиха, че ще внесат предложения между двете четения. От партия "Воля" се обявиха против предложените промени в ДОПК, тъй като така ще се натоварят допълнително малките и средните предприятия.

Банален карнавал

автор:Александър Симов

visibility 44

/ брой: 52

БСП призова за връщане на мандата

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 52

Лекарите вече предписват е-рецепти и без интернет

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 52

По-ниски сметки за парно в София за февруари

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 52

Декларация до 1 април - 5% отстъпка от данъка

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 52

Измами с мними служители на БНБ

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 52

Путин с рекордна победа на изборите

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 52

Косово настройва ЕС срещу себе си

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 52

Ердоган призован да остане президент

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 52

Накратко

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 52

Футбол в стаичка

автор:Марин Милашки

visibility 47

/ брой: 52

Нови правила с новите промени за шофьорските книжки

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 52

България загуби свой достоен син

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 52

Датата - 19.03.2024 г.

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 52

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ