20 Април 2024събота04:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България може да загуби пари по две европрограми

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 107

Има риск България да загуби европейско финансиране по две оперативни програми - "Околна среда" и "Транспорт и транспортна инфраструктура", предупреждава Сметната палата в доклад. Той е направен след одит, който установява доколко програмирането и договарянето на помощта от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд допринасят за постигането на целите на националната програма "България 2020".
Одиторите отговарят положително на основния въпрос - програмите са в пълно съответствие с "България 2020", но съвсем не са толкова безкритични, когато става въпрос за изпълнението им. Не всички приоритетни оси са проблемни, но по четири от тях има сериозно забавяне за периода на проверката - 1 януари 2014 г. до 31 декември 2016 г.
Слабите места на оперативната програма са втората и петата ос - "Отпадъци" и "Подобряване качеството на атмосферния въздух". По "Отпадъци" (с общо финансиране 287 784 390 евро) 3 г. след старта на оперативната програма няма договорени, верифицирани и изплатени средства, поради липса на одобрени проектни предложения. "Поради липса на проектна готовност Столична община не е подала интегрирания проект за управление на битовите отпадъци на град София. За този проект планираната дата на подаване на проектното предложение към ЕК е променена от четвъртото тримесечие на 2015 г. на първо тримесечие на 2017 г. Планираното начало на изпълнението на проекта е променено от четвърто тримесечие на 2016 г. на трето тримесечие на 2017 г. и планираната дата на приключване на проекта е променена от четвърто тримесечие на 2019 г. на четвърто тримесечие на 2021 г.", припомнят одиторите.
Подборът на проекти по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 е ефективен, смятат от Сметната палата. Критериите за подбор и оценка са недискриминационни и прозрачни. Прилагането им гарантира, че одобрените проекти допринасят за постигането на конкретните цели и резултати по съответните приоритети, пишат одиторите. Въпреки това има и проблемни проекти.
Автомагистрала "Струма", заради която през последните дни трима български министри договаряха средства и отсрочки с еврокомисарите Кармену Вела и Корина Крецу, е един от тях. Освен проблемите със "Струма" (ос 2) има сериозно изоставане при договарянето на средствата по ос 1 и ос 4, констатират от Сметната палата.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ