26 Април 2024петък08:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Крадците на ток щели да плащат по три пъти завишена цена

Досега нарушителите са наказвани с по-ниски санкции, от таксите, които плащат изрядните потребители, призна Теменужка Петкова

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 18

С промяна в нормативната уредба на КЕВР при кражба на ток ще се плаща три пъти по-висока цена за еленергията, стана ясно вчера от думите на енергийния министър Теменужка Петкова. "Това, което сега е направено с промяна на нормативната уредба, е при кражба тази цена ДА се завишава три пъти. Ако бъдеш засечен да крадеш ток, ще го платиш по три пъти по-висока цена. Сега хора, които крадат, плащат по по-ниска цена от всички нас. Това е парадоксално. Всъщност тази цена я плащат всички изрядни потребители. Борбата с кражбата на електрическа енергия ще бъде много сериозна", заяви Петкова.
Една несправедливост, която години наред съществуваше, е на път да бъде преодоляна, каза още Петкова. Парадоксът, който съществуваше до този момент, е, че когато се установи кражба на електрическа енергия, този, който е злоупотребил, плащаше санкция електрическата енергия на цена, по-ниска от изрядните битови потребители, призна Петкова. Още през миналата година бе съобщено, че КЕВР готви промяна при таксуването на откраднатата електроенергия. Експерт изчисли, че на крадците на енергия  излиза даже с около 30% по-евтино да платят санкцията си, отколкото да платят редовно сметката си. Очаква се промяната на санкциите да влезе в сила от 1 юли.
На въпрос пък трябва ли да бъдат затваряни ТЕЦ-овете в България Петкова каза вчера, че това ще е сериозен проблем, защото въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната. Затова ще се борим България да получи дерогация от тези завишени изисквания, но всяка централа трябва да докаже, че разходите за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават ефекта за екологията, каза министърът.
Тя потвърди интереса на "Росатом" да участва като изпълнител в АЕЦ "Белене", ако проектът тръгне. Когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа, обясни тя. Дали обаче ще се строи централата, предстои да бъде решено. Това решение зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през септември и обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна.
Държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта, каза министърът. Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, и ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с него. Ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, ще мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", каза Петкова. Оборудването е съвместимо, увери тя.



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ