20 Април 2024събота12:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наука ли? Глупости

/ брой: 121

автор:Велиана Христова

visibility 65

Няма начин в България нещо да бъде направено с полза за страната. Първо Меглена Кунева като министър вместо да направи конкурс за висококомпетентни учени от света, които да оценяват българските проекти в оперативната програма за наука и образование, обяви обществена поръчка за 1,8 млн. лв. за фирма посредник, която да направи подбора. А изискванията за оценителите, които фирмата трябва да набере, бяха абсурдни - бакалаври можеха да оценяват проектите на водещи български професори. Отгоре на всичко явилите се фирми не подадоха данните дори за тази ниска компетентност. Служебният министър Денков отмени това безобразие и по уговорка с Еврокомисията централно чрез МС бяха избрани с конкурс 405 учени с високи постижения от цял свят - каквато е нормалната практика в същия този свят.
Да, ама не - ВАС вчера възстанови безумната поръчка на Кунева и сега една италианска фирма ще цуне 1,8-те милиона с някакви експерти с неизвестна квалификация, на които никой в научния свят не вярва. Обаче. За онези 405 учени, избрани с конкурс, щяха да отидат само 900 хил. лв. - сиреч, два пъти по-малко от парите за фирмата. Нещо да си мислите за вторите 900 хиляди и за тяхното движение където трябва?
Продължава да е необяснимо защо министър Красимир Вълчев не подписа договорите с 405-те оценители, оправдавайки се с делото във ВАС за обществената поръчка на Кунева. Според юристи, занимаващи се с европрограмите, между двете няма общо. Трябвало е да се сключат договорите, а поръчката да бъде отменена втори път на основание отпаднала необходимост. Щеше да е желязно от правна гледна точка. А договорените срокове с ЕС, след като бяха изпуснати именно при Кунева, сега отиват на кино, понеже от 5 юни оценителите не само трябваше да имат договори, но и да започнат оценяването. И да го свършат до 20 юли. Вместо това сроковете отново са изпуснати фатално.
 Та, учените ни да пият пак една студена вода след всичките си усилия да направят читави проекти. И да се простят с 350-те милиона, планирани в оперативната програма. Да вървят да се продават на улицата, както им каза Горанов.      
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ