29 Март 2024петък12:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Ужице - улици, музеи и хора

Електрически крушки заменят газовите лампи в града през първата година на ХХ век, тук се намира една от най-старите ВЕЦ в света

/ брой: 121

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2497

Знаете ли къде може да видите марката "Сименс", изписана на кирилица? Върху генераторите на първата ВЕЦ, пусната в експлоатация през 1900 г. в сръбския град Ужице. Представителите на авторитетните германски заводи, които през 2000 г. са били специални гости за честванията на 100-годишнината от знаменателното събитие, пожелали да откупят цялото оборудване на историческото съоръжение. Управата на административния център на община Ужице и на Златиборски окръг обаче отказали и после изложили машините на достолепна възраст за разглеждане от посетителите на ВЕЦ-а в новосъздадения й музей. Това ни разказва Марко Ристовски, екскурзовод в туристическата агенция в Ужице. Няколко години след изграждането на водно-електрическата централа на Ниагарския водопад по проекта на Никола Тесла, e построена ВЕЦ на река Джетиня в Ужице. Инициатор за тази авангардна стъпка е професорът физик Джордже Станоевич, личен приятел на Тесла, който е бил посветен в идеята за електрифициране на Ужице и след това на цяла Сърбия. От Виена били внесени "сименсови" генератори и през 1900 г. съоръжението започва да работи. Поставя се началото на електрифицирането на главните улици на града. Много скоро електрически крушки заместили газовите лампи, а ужичани имали възможност да си купуват електричество, като цената се определяла според броя на крушките в дома им.
Река Джетиня разделя целия град на две части. Ежегодно, след юни на определено място се спуска баражна преграда и този дял от течението й се превръща в басейнова зона - чуден летен градски плаж за ужичани. Тя се намира на 5-6 минути пеш от централния "Площад на партизаните", където във вечерните часове се събират част от младите хора на този над 50-хиляден град. Ужице може да се похвали с високи икономически показатели, отбелязва Марко, като най-добре развиващите се отрасли са военната индустрия (много печеливша в отрасъла на Сърбия), цветната металургия и текстилната промишленост, след тях се нареждат строителството на жилищни и обществени сгради, търговията и селското стопанство, банковото дело, медицинското обслужване и др.
В миналото Ужице е бил важен транспортен разпределителен център - оттук са потегляли много търговски и пътнически влакове към Сърбия, Адриатика, Турция и др. страни. От онова славно време е останал ценен експонат, предизвикващ носталгични спомени у по-възрастните жители - локомотивът Чира, теглил влакови композиции на теснолинейката по маршрута на "Шарганската осмица". През 1974 г. линията, свързваща десетки планински селища, е закрита като нерентабилна. Сега само част от нея функционира като туристически атракцион до планината Мокра гора в близост до Дървен град на Емир Кустурица.   
Историята и съвременността са много приятно преплетени по улиците, площадите и околностите на Ужице. В централната градска част се намират театърът и библиотеката, а из града са пръснати множество чешми, изградени като скулптурни паметници в началото на ХХ век от различните занаятчийски сдружения. Най-отгоре е поставяна глава на силно животно - лъв, мечка, вълк и др., с което се е оприличавал всеки от еснафите.
На площад "Свети Сава" се намират начално и средно музикално училище, Факултетът по педагогика, Бизнес-техническият колеж, най-старото образователно заведение в Сърбия - Ужичката гимназия, основана през 1838 г. Тук е и православната църква "Свети Георги", изградена в периода 1842-1844 г. по инициатива на богати търговци от града, с три камбани, две от които са запазени до днес. На нейната фасада през 1859 г. е поставен първият общински часовник. В църквата, наред с ценни старинни икони, утвар и книги, може да се види олтарен кръст, изработен от прочутия съвременен майстор филигранист Горан Ристович-Покимица от Кралево. Къщата на семейство Йоканович, имигрирало от Херцеговина в началото на ХХ в., е обявена за културно наследство и етнографски паметник на културата. В нея е подредена постоянна изложба "Ужичката къща през ХIХ и началото на ХХ в.".
Сред забележителните обекти е Градският дом - триетажна сграда на главната улица, построена през 1927 г. за нуждите на местната власт и върховния съд. Днес тя е седалище на местния парламент. В центъра на Ужице има няколко 20-етажни жилищни блока, които хората иронично са кръстили "Черната жена", "Лепа Брена", "Четиримата мускетари" и т.н. С типичното им чувство за хумор и специфичен нрав, местните казват още, че каквито и избори да има, ужичани винаги са против, уточнява Марко Ристовски.
Народният музей на Ужице е уникален монументален комплекс от сгради и съоръжения. През 1938 г. Народната банка на Кралство Югославия започва строителството на два корпуса и три подземни галерии, предназначени за работа на нейното ръководство в случай на война. Строителството е завършено през декември 1940 г. По време на "Ужичката република" през октомври и ноември 1941 г. тук се настаняват политическото и военното ръководство начело с Йосип Броз Тито. В определен период в подземните галерии е работила фабрика за производство на муниции и оръжие.  
Всички обстоятелства около Тито и неговата република довеждат през 1946 г. до решението градът да се преименува в Титово Ужице (през 1992 г. е върнато старото му име). Той става един от осемте Титови града в СФР Югославия, всеки от които се ползва с особени привилегии и получава значителни инвестиции. През 1958 г. започва обновяването и модернизирането на града, което продължава до 1961 г. Открит е площад в памет на загиналите в околностите и града партизани, в чийто център е поставен внушителен паметник на Тито. През 1991 г. монументът е преместен до Народния музей, където се намира и днес.
Един от привлекателните обекти за разходки и отдих е средновековната крепост, изградена вероятно през втората половина на ХтV век за защита на града и на търговския път от Моравската долина към Босна и Херцеговина и към градовете от Адриатическото крайбрежие. Преживяла бурни времена, тя става обект на археологически и реставрационни дейности в периода 1973-1980 г. В днешно време през летните месеци там се организират театрални спектакли и други културни събития. Казват, че Емир Кустурица е изявил желание да съдейства за създаването около крепостта на съвременен туристически център. Градската управа има идея да освети значими обекти в града като плажната ивица, крепостта и др., както и да изгради панорамен асансьор, който да отвежда посетителите до историческия хълм. В околностите на Ужице има голям брой старинни манастири, маркирани са туристически пешеходни маршрути и велоалеи, само на десетина минути от града човек попада сред прекрасна девствена природа, в близост има голям язовир, който е предпочитано място от риболовците. Тук пролетно време идват и доста запалени спортни риболовци от България за участие в местното състезание.

 

 

 

 
Снимки авторката
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ