16 Април 2024вторник15:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Премиера на Велин Георгиев в "Старинният файтон"

/ брой: 121

visibility 54

Елена Алекова

Наскоро ИК "Нов свят" пусна на пазара нова книга на Велин Георгиев - "Живак от счупен термометър". Какво представлява тя - поезия, проза, поезия в проза или проза в поезия, е трудно да се каже. Защото тя представлява всичко това, но и още нещо. Самият автор в непринуден разговор някак между другото подхвърли, че това всъщност е най-добрият му автопортрет, че е вземал от една или друга книга фрагменти - белетристични или лирически, и ги е подреждал един до друг, един в друг, докато се получи едно цяло, което е надраснало предишните му внушения и звучи по новому.
На четящата публика Велин Георгиев е известен преди всичко като брилянтен, макар и често гневен, яростен, буреносен поет с мисъл и внушения, които, затворени в строфа, преодоляват строфиката, създават форма по свой образ и подобие - сякаш минно поле, осеяна със синкопи, внезапни паузи и затишия, някак пулсираща. И не само...
Велин Георгиев е сред писателите, които днес спасяват честта на българската литература, на литературата ни, тръгнала с българските писмена, минавала през златни векове, оцелявала в робства, устоявала на бездуховие и полицейски терор, утвърждавала българския дух и българската самобитност в трудни времена. А след двете му знакови книги с избрани стихотворения "Белязано дърво" (2003) и "Черна кутия" (2005) българската литература промени, струва ми се, своя облик. Премина на качествено ново ниво.
През 90-те години Велин Георгиев осъзна, че е дошло времето на нейното мъченичество и беше сред първите, отдали се на службата да я свалят от кръста и да я възвисят. Създаде Националния литературен салон "Старинният файтон". И го превърна в съсредоточие на духовността. Подаде ръка на мнозина от нас. И ни каза добрата дума. Събра словото си, прозвучало от капрата на Файтона в няколко сборника - летопис от смутното време за това огнище на духовността.
Миналата година неуморимият Велин Георгиев издаде книгата "Вкусът на болката", посветена на Снежана Пейчева, където разказа историята на съдбоносна и съдбовна любов между един мъж и една жена, изумителното съжителство на два духа, намерили един в друг съпричастност, и продължаващата и след смъртта обреченост един на друг. "Живак от счупен термометър" е продължение на несвършващата история за любовта, за съжителството и съпричастността, за опияняващата обреченост. И още нещо, което предстои да разберете, когато затворите последната страница на тази зашеметяваща и сама по себе си шеметна книга.



Националният литературен салон "Старинният файтон" организира премиера на книгата на 26 юни (понеделник) от 18 ч. в къщата-музей на Димитър Благоев-Дядото в София (ул. "Лайош Кошут" 34). Слово ще произнесе д-р Елена Алекова. Откъси от книгата ще прочете самият автор Велин Георгиев.
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 261

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 256

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 256

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ