Ново балканско кулинарно предаване завладява ефира
/ брой: 121
Премиерата на новото балканско кулинарно предаване "От градината на масата: Най-доброто от Словения" ще имат възможност да видят зрителите днес, 23 юни, от 14,00 ч. по 24Kitchen, като поредицата ще се излъчва всеки петък. Водещият Примош Долничар ще пътешества из родината си със своята преносима кухня, за да представи красотата и кулинарните особености на различни региони на страната. Целта му е да посети колкото се може повече различни кътчета и да открие местните специалитети. Ще търси забравени вкусове и методи на приготвяне на храна, които ще представи по новаторски начин и ще състави модерни рецепти, вдъхновени от историята и традициите на Словения.
Въпреки че географски е малка държава, се дели на 24 гастрономични провинции или райони. Страната има три различни вида климат: преходно-средиземноморски, умерено-континентален и алпийски. Гастрономически кухнята на югозапад е по-лека, усеща се силно средиземноморско влияние, съдържа основно риба, маслини, ризото, паста, минестроне, прошуто (сушена на вятър свинска шунка), докато хората, които населяват зоните с умерено-континентален и алпийски климат, се хранят с по-тежка храна и ястия с повече месо, яхнии, картофи, боб. Словения има и много различни обичаи, които също варират според региона и диктуват специфичната кухня на отделните области.
Характерните ястия за различните провинции или словенските гастрономични райони се различават и са свързани с конкретните природни дадености и възможностите на всяка местна общност. Една от характеристиките на словенската кухня е именно богатото гастрономично разнообразие и съчетанието между ястия, храни и напитки и най-вече вековната и модерна свързаност на местните жители със здравословните и природосъобразни храни и продукти.
Водещият Примош Долничар