28 Март 2024четвъртък11:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Събеседник

Григорий Потоцкий:

Добротата и благодарността са основният закон на човечеството!

Буржоазните ценности са демагогия, светът на Златния телец е обречен, категоричен е световноизвестният скулптор

/ брой: 121

автор:Боян Бойчев

visibility 1853

Григорий Потоцкий е роден през 1954 година в с.Малишево, Курганска област. Скулптор, художник, президент на Международната академия на добротата. Завършил е ОГХУ "М.Б.Греков" в Одеса, както и Кишиневския държавен университет.
Има над 150 изложби в много страни по света: Русия, Китай, Молдавия, Германия, Франция, САЩ, Швеция, Канада, Швейцария, Турция, Япония, Малайзия, Македония, Латвия, Гърция, Естония, Сърбия, Филипините. В над 45 държави са поставени повече от 130 негови паметника. Носител на множество награди. Член на Съюза на художниците на Русия. Почетен академик на Художествената академия на Русия


- Григорий Викторович, вашата скулптура  "Глухарче" ("Одуванчик") цъфти в много страни по света. Неотдавна у нас тя разцъфтя и в СОК "Камчия". Как се роди идеята, какво е посланието, което отправяте към хората?
- Скулптурата вече е поставена в над 30 държави. Днес светът се намира в духовна криза. Как трябва да се развива човечеството, по какъв път да върви? Какъв трябва да бъде човек? Какъв е смисълът на живота? Аз се опитах да си отговря на тях и стигнах до извода, че "човек само тогава е човек, когато е добър". Това определение за човека дава отговор на останалите въпроси: защо има войни, защо историята ни е толкова жестока? Аз смятам, че човешката история още не е започнала. Ние сме висш стадий в развитието на животинския свят, защото имаме ум и съзнание, но това още не е разум. Създали сме закони, които някак си регулират човешкото общество. Но те са най-яркото доказателство, че още сме животни. Махнете законите и вижте какъв ужас ще настане. Затова и детето от малко трябва да се учи да бъде добро. Само великото духовно разбиране за добротата ще сформира в него човека, за да може, когато порасне, то съзнателно да избере този път.
Как да се решават проблемите, които възникват? Като се използва принципът на добротата. Законите може да остареят, да са несправедливи, да са наложени със сила. Затова мечтая в дипломацията на света да се въведе принципът на добротата.
Как трябва да бъде устроен светът? Там, където има доброта, няма граници. Нито териториални, нито културни, никакви. Добротата ражда взаимно разбиране, търпимост, толерантност.
И най-важното: добротата и благодарността са  основният, главният закон на човечеството. Неговото нарушаване води до конфликти както между хората, така и между държавите. Ако се опиташ да живееш според това, което означават тези понятия, то животът ти ще се промени към по-добро и ще можеш да постигнеш всичко, което искаш. Толкова е просто! И в същото време е толкова сакрално недостъпно до нашето съзнание... Ако изведнъж човек разбере това, то злото в нашия свят ще загине. През 90-те години на миналия век беше проведено проучване, което показваше, че в обществото е изчезнала думата "доброта". Тогава се роди идеята да бъде отбелязван Ден на добротата и неин символ да бъде "Глухарче"-то. Скулптурата се състои разтворени длани и отворени очи. Дланите образуват формата на кълбо - докато сме добри, Земята ще я има. В долната част едно от листенцата е устата, на която има една тичинка, символизираща крехкост. Да, нищо не ни струва да духнем глухарчето, да го настъпим и него го няма. Но то ще се разлети и от него ще пораснат хиляди други глухарчета. Добротата е неубиваема, неизтребима. 
- В нашата страна има и други Ваши скулптури. Разкажете ни за тях.
- Аз имам три скулптури в България: "Богоматерь" ("Божията Майка") и две на генерал Гурко - в София и в гр.Гурково. Беше в навечерието на 125-годишнината от освобождението на България от турско робство. Тогава аз си помислих, че освен пролятата кръв и всичко друго, ни обединява и общата вяра. И колко добре би било, ако Божията Майка вземе в своите обятия нашите две славянски страни. На гърдите й е Исус Христос, който сякаш също прегръща всички. Тъмните сили вече се бяха надигнали, искащи да унищожат всичко, което ни обединява. Аз обаче имах късмет, че се срещнах със Станка Шопова, която прояви характер и успя да извоюва паметникът "Божията Майка" да бъде поставен пред РКИЦ в София.
Вторият паметник - на генерал Гурко, беше открит също в София във връзка със 135-годишнината от освобождението на България. Още един паметник на Гурко беше поставен на следващата година в град Гурково. 
- Разкажете на нашите читатели за вашето творчество. Кои свои работи считате за най-добри?
- Мои паметници има в много страни по света. Харесвам своя Чехов, поставен в Токио и Ница, скулптурите на Боб Марли в Кингстън, на Салвадор Дали във Валенсия, на Тургенев в Москва, на Виардо в Бужевал, Франция. Но смятам, че щом скулптурата бъде поставена някъде, тя намира своя нов дом и заживява със собствен живот.
- Защо избрахте съдбата на скулптор? И кое ви вдъхновява да творите?
- Скулпторът, като никой друг, може да изразява своята благодарност и да я увековечава. Благодарността е моето аз и тя се изразява в призванието да бъда скулптор. Родил съм се в лагер от ГУЛАГ. Моите родители са били обявени за врагове на народа - обикновени селяни, изпратени от Кишинев в Сибир. Би трябвало да съм изпълнен с омраза, но не съм. Разбрах, че съм се родил във велика епоха, когато хората се опитваха да построят нов свят, ново общество, да създадат новия човек, който не се кланя на Златния телец. И аз съм възпитан, че човешкият идеал е да служиш на обществото и да бъдеш благодарен. Само тогава няма да има прегради, които да не могат да бъдат преодолени. Вдъхновява ме идеалът на добротата и безграничните възможности, които той открива. За мен това е проявлението на Бога на земята. Когато си добър и благодарен, то ти си с Бога и Бог е с теб.
- Какво е необходимо на твореца, за да създаде наистина хубаво произведение?
- Освен талант, на човек му е необходим и смисъл. Не смятам, че красивото петно или абстрактната форма са сами по себе си изкуство. За мен най-важното е зад всичко това да стои наистина дълбок смисъл, който да събужда човешкото в човека.
- Живеем в материален свят, където всички говорят за пари. Къде е мястото на творчеството в него? И как да поставим граница между стойностните работи и кича?
- Аз много отдавна разбрах, че само това, което си дал, е твое. Да напишеш гениално стихотворение, да създадеш скулптура - не струва скъпо. Въпросът е колко могат да платят на творбата. Това е рубиконът, пред който са изправени повечето художници. Мое правило е да подарявам скулптурите си, моля само да ми бъдат заплатени материалите. На всички творци казвам, че Бог ни плаща заплатата и тя е талантът. Защо да искаме повече? Вярно е, че галериите продават мои работи много скъпо, обикновено картини, а с получените пари отливам скулптурите си.
Що се отнася до кича, то според мен посредствените хора издигат на пиедестал посредствени, които имат същите посредствени вкус и разбиране за света. Гениите като правило не могат да бъдат разбрани от съвременниците си, те вървят напред.
- През последните години сме свидетели на "студена война" срещу славянството, срещу православието, срещу нашата ценностна система. Вместо нея ни предлагат псевдоценностите на западния свят, на глобализма. Как да се противопоставим на това?
- Първото, което трябва да знаем и помним, е, че буржоазните ценности - като свобода, толерантност, права на човека, демокрация - са демагогия. Единствената истинска общочовешка ценност, която включва тези понятия и ги разширява, това е добротата. Свобода? Свободен може да бъде само добрият човек, защото той е освободен от злото. Толерантност? Това е някаква ограничена доброта, която по своята същност е лицемерие. Правата на човека? Ако хората са добри, те винаги ще спазват правата на другите. А що се отнася до демокрацията - кой е по-демократичен от добрите хора, които винаги могат да достигнат до консенсус, водени от принципите на добротата? Тази демокрация, за която се говори в момента, това е мнението на активното малцинство, което успява да го наложи на пасивното болшинство. Неслучайно фашистите стигат до властта по демократичен начин. Демокрацията днес - това е победа на фашизма, който иска свобода, за да твори зло. Затова и в изкуството днес побеждава негативното, слави се мръсното, низкото, пошлото, отвратителното. И ако попиташ къде е здравият смисъл, то веднага се надига вой, че си срещу свободата. Днес са забранени две думи - красота и доброта. Борбата за доброта е борба за мир. А месианската идея за славянството се основава именно на добротата. В руския език думата "добро" означава добро, но и богатство. Ето го смисъла на човешкия живот. Добротата прави човека богат, прави човека човек. С това трябва и да се борим срещу глобализма. 
- Мнозина считат, че именно славянството и конкретно Русия, като най-силна славянска държава, са в състояние да съхранят истинските ценности на съвременния свят и затова е толкова силна атаката срещу тях. Съгласен ли сте с това?
- Аз дълго мислих над месианската роля на славянството, на Русия и руския човек. След Октомврийската революция през 1917 година голяма част от руснаците искрено искаха да построят рай за човечеството. Когато Ленин е написал своите знаменити "априлски тезиси" за развитието на Русия, Чърчил е казал, че англичаните ще ги претворят на дело. В Швеция и Норвегия беше построен социализъм с капиталистическо лице. А в Русия се поведоха по-голямата идея - социализъм за цялото човечество. Това доведе до лишения в страната и икономиката не издържа. Но за мен най-важното е, че милиони хора в Съветския Съюз престанаха да се кланят на Златния телец. А бъдещето ще бъде построено от такива хора. Светът на Златния телец е обречен. Затова атаката е толкова силна, но и западната култура затова умира. В руската култура, в думата доброта е ключът към бъдещето на човечеството.
- Какво вие лично не можете да приемете в днешния свят...
- Ние живеем в най-доброто време, някога съществувало, и това е времето на нашия живот. Бог е създал всички ни щастливи. Ние можем да виждаме, да чуваме, да осъзнаваме, да ходим, да обичаме и всичко това - безплатно! А въпросът кой има повече и кой - по-малко, това е завист, стереотипи. Аз винаги казвам: животът е справедлив, бъди благодарен. Ние идваме на този свят, за да го направим по-добър и в това е нашето несъгласие с него. 
- Руският и българският са два братски народа, имат силни връзки помежду си и се обичат. Днес тези връзки са подложени на изпитание от продажни политици. Как да съхраним обичта? 
- Политиците изразяват интересите не на народа, а на тези, от които зависят и които държат в ръцете си богатствата на страната. Никой не е обичал повече българите от руснаците. У нас дори се говореше за вкуса на България - това е вкусът на доматите, чушките, плодовете. Но ние сме съседи и доброто ще се върне. Глупостта не може да бъде вечна, враждата никого няма да нахрани, само ще ни направи по-бедни, какъвто е и замисълът на Запада.
- Какво бихте искали да кажете на българите от страниците на вестник ДУМА?
- Докато в България има историческа памет и осъзнаване, че именно Русия възроди държавността в България след турското робство, докато има благодарност, между нас ще се съхранят и мирът, и дружбата. Това е нещото, което никакви политици нямат власт да променят. Ние еднакво произнасяме и разбираме думата доброта. И в това е нашата сила и свобода.







 
 

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ