24 Април 2024сряда03:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Лавица

/ брой: 121

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 771

"ГАМ" от Ерих Мария Ремарк издава "Сиела". "Гам" е по-скоро роман на тезите. В него Ремарк сблъсква множество гледни точки за любовта, страстта, смисъла на живота, страданието и смъртта. За него писателят почти не говори приживе - споменава "Гам" единствено в епистоларната си комуникация с известната актриса и певица Марлене Дитрих. Може би затова романът е слабо познат на читателите - той вижда бял свят през 1998 г., цели 28 години след смъртта на автора. Книгата излиза за първи път на български език в края на 90-те години. Преводът от немски е на Диана Диманова. Новото издание е с твърди корици, художник е Дамян Дамянов.


"СЪНИЩАТА НА АЙНЩАЙН" от Алан Лайтман издава "Фабер". Тази книга е ярка илюстрация, че науката също може да е поетична. Теорията на относителността е представена във вид на поредица от кратки скици - често тъжни, понякога трагични. Лайтман описва действителност, в която времето е пряко свързано с височината и колкото по-високо се намира човек, толкова по-бавно тече животът му. Научавайки за това, хората напускат равнините и се отправят към планините, тъй като мечтаят да живеят вечно. Започват да строят къщи на кокили по планинските върхове. Домове, които приличат на уродливи насекоми. Така хората губят връзката помежду си и престават да бъдат хора.


"ТАЙНИЯТ ПРОТИВНИК" от Агата Кристи издава "Ера" в превод на Румяна Стоянова. Томас Бересфорд случайно среща старата си приятелка Прудънс "Тапънс" Каули. И двамата са останали без работа и без пари. Те измислят идеалния начин да припечелят - като се впуснат в опасни и вълнуващи приключения. Така създават "Младите любители на приключения". Обявата им гласи, че биха отишли навсякъде и биха направили всичко. Но първата задача надминава очакванията им и ги запраща в центъра на международна интрига, тайни преговори и изнудване. Томи и Тапънс се оказват в много по-голяма опасност, отколкото са си представяли...



"ПОСЛЕДНАТА МИЛЯ" от Дейвид Балдачи издава "Обсидиан" в превод на Милко Стоименов. Еймъс Декър, човекът с феноменална памет, се завръща в новия трилър на Дейвид Балдачи. Мелвин Марс е осъден на смърт за убийството на родителите си. До екзекуцията му остават минути, но се случва невъзможното. Затворник в друг щат признава, че е извършил престъплението. Еймъс Декър, който току-що е включен в специален екип на ФБР, проявява интерес към случая "Марс", тъй като открива в него поразителни сходства със собствената си съдба. Кой е натопил Марс за двойното убийство? Кой иска в последния момент да го спаси от екзекуция? И защо чак сега, след 20 години?

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ