18 Април 2024четвъртък06:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нели Клисурска:

Управляващи, извинете се на пенсионерите

187 от 187 депутати са "за" увеличаване на минималните пари за старост на 180, а после на 200 лева

/ брой: 120

автор:Аида Паникян

visibility 27

В нито едно от изказванията на управляващата партия не се чу думата "извинявай", заяви от парламентарната трибуна депутатката от "БСП за България" Нели Клисурска вчера при първото четене на промените в КСО. Тя бе категорична, че управляващите не се извиниха на пенсионерите, че нарушават принципите на солидарност и на равнопоставеност, че предизборно им обещаваха 300 лв. минимална пенсия, с които спечелиха вота, а сега се оправдават. "Извиняваме се на всички работещи, които чинно си внасят осигурителните вноски върху по-високи доходи, а в крайна сметка - работиш, не работиш, това получаваш", заключи Клисурска. Тя е категорична, че половинчатото увеличение на пенсии - само минималната от 161,38 на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври, ще рефлектира върху осигурителната система, ще доведе до масово укриване на доходи и да се правят минимални вноски.
Драгомир Стойнев припомни изказване на Светлана Ангелова от ГЕРБ, че пенсиите на хората с по-малък принос в осигурителната система трябва да се изравнят с тези с по-голям принос. Това е нарушение на основния пенсионен модел у нас - равнопоставеност и солидарност, негодува срещу несправедливостта той и упрекна управляващите в лъжа.
И Георги Гьоков атакува парламентарното мнозинство и управляващите, които мотивират стъпката си с "подобряване на адекватността" на пенсиите за трудова дейност. За каква адекватност става въпрос, щом 2 млн. пенсионери остават извън обхвата на това увеличение, попита депутатът от БСП. Той припомни средносрочната програма на кабинета, според която следващите 3 години всички останали пенсии ще растат по "швейцарското правило" с около 2,5% на година. "И на тоя фон не е за хвалба, че от 1 октомври 2017 г. възрастните с минимална пенсия ще се увеличат на около 800 хил., което е над 1/3 от всички пенсионери", каза Гьоков и заяви, че БСП ще направи предложения между първо и второ четене на проекта.
На предизвикателството на опозицията защо малкият партньор в управлението обеща 300 лв. минимална пенсия, а сега се дават 180-200 лв., Станислав Станилов от "Обединени патриоти" отговори, че те не били спечелили изборите, в парламента били само 27 депутати и затова не били излъгали никого, но пропусна да каже, че обединението, което представлява, е в управлението.
 Подкрепяме всякакви усилия за търсене на възможности за увеличение на пенсиите, но те трябва да бъдат използвани по начин, по който да не увеличаваме дефицита, заяви Хасан Адемов от ДПС. В момента от парламента пишем чек на министъра на финансите и му казваме да предвиди 510 млн. лв. за следващата година, необвързани с осигурителни вноски, коментира той и подчерта, че с тази промяна в КСО се нарушава бюджетната процедура и справедливостта в системата. Той припомни, че през всичките години на прехода през пенсионната система се решават проблемите на социалната политика, а това поставя системата на тежък дефицит. Адемов отново предложи социалната пенсия да отиде в социалното подпомагане и да се направи специализиран фонд за хората с минимални пенсии.
Проектът на правителството за увеличаване на минималната пенсия от 1 юли на 180 лв., а от 1 октомври на 200 лв. бе приет от всички 187 присъстващи депутати. Те бяха единодушни и за предложението да бъде съкратено времето между първо и второ четене на 3 дни.


Увеличават социалната пенсия с 2,84 лева

От 118,14 лв. на 120,98 лв. става социалната пенсия за старост от 1 юли, реши вчера кабинетът. Тя се дава на хора, навършили 70 г., ако годишният доход на всеки член от семейството през последните 12 месеца е под гарантирания минимален доход (от 1 януари 2009 г. е 65 лв.). Промяната ще доведе до увеличаване на несвързаните с трудова дейност пенсии - за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и добавките, които се определят като процент от социалната пенсия за старост.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ