19 Април 2024петък19:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С 10% нараснали разходите за труд и заплати

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 21

По предварителни данни на НСИ през първото тримесечие на годината общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях нарастват с 10,1% спрямо първите три месеца на предходната година. Увеличението в индустрията е с 10,5%, в сектора на услугите - с 10,6%, и в строителството - с 5,8 на сто.
По икономически дейности през периода най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на 2016 година е регистриран при операциите с недвижими имоти - повишение с 15,2%, в професионалните дейности и научните изследвания - с 13,3%, в търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети - с 12,3%, и в доставянето на води, канализационните услуги, управлението на отпадъци и възстановяването - с 12,3 на сто. Същевременно най-нисък ръст на разходите за труд има в хотелиерството и ресторантьорството - едва 1,6%, културата, спорта и развлеченията - с 3,8%, и строителството - с 5,8 на сто.
Разходите за възнаграждение за един отработен час през първото тримесечие на годината се увеличават с 9,9% спрямо същия период на предходната година, а другите разходи - с 11,2%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо първото тримесечие на 2016 година варират от повишение с 1,4% за хотелиерството и ресторантьорството, до ръст с 15,4% при операциите с недвижими имоти.
Ден по-рано бизнесът призова за спешно предприемане на мерки за облекчаване достъпа на чуждестранни работници. От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха писмо до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. То е за повишаване на възможностите за достъп на квалифицирана работна сила до българския пазар на труда.
България изостава в привличането на висококвалифицирани специалисти на основата на двустранни споразумения или чрез "зелена карта", написаха от АИКБ. Организацията настоява за спешни мерки за облекчаване на достъпа на чуждестранни работници чрез сключване на спогодби за обмен на работна сила със заинтересовани страни като Молдова, Украйна и Армения.
От браншовите организации посочват, че са притеснени от все по-ограниченото предлагане на качествени кадри за реалния сектор, което се отразява негативно на българската икономика. Българските работодатели смятат, че правителството в лицето на Министерството на труда и социалната политика трябва да започне преговори с Молдова, Украйна и Армения за привличане на висококвалифицирана работна сила.
Според тях това може да се осъществи с въвеждане на "зелена карта" за привличане на имигранти от конкретни трети страни и за пример дават Чехия, която въвежда подобна карта още през 2008 г. Друг вариант за осигуряване на квалифицирани работници е "карта за реинтеграция на лица с български произход", която да даде право на българите зад граница да се установят и да започнат да работят в нашата страна. Третият вариант според тях е "да се сключат двустранни споразумения за обмен на работна сила с цел облекчен достъп до пазара на труда за сезонна и/или едногодишна заетост на чужди граждани в сектори с недостиг на квалифицирана работна ръка като машиностроене, електротехника, туризъм, здравеопазване и др., подобно на всички останали страни членки.


Най-нисък ръст на разходите за труд има в хотелиерството и ресторантьорството - 1,6%


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ