20 Април 2024събота12:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скатов покори и Маккинли

Веганът е първият българин, стъпил на 7-те континентални първенeца

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 33

Алпинистът веган д-р Атанас Скатов стана първият българин, изкачил най-високите върхове на седемте континента на планетата. Броени дни след като се завърна от успешната си експедиция в Хималаите, сливналията стъпи и на най-високия връх на Северна Америка – връх Денали/Маккинли (Аляска, 6197 м). Това се случи на 20 юни в 16.00 ч. местно време, сподели Скатов в профила си във фейсбук. С това си постижение алпинистът поставя няколко рекорда. Той става първият българин, успял да завърши проекта "СЕДЕМ ВЪРХА" за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата. Той е и първият веган в света постигнал тази цел - "СЕДЕМ ВЪРХА ВЕГАН". Само в рамките на 34 дни Скатов успя да изкачи 3 върха на два континента - 2 осемхилядника връх Лхотце (8516 м) на 16 май и връх Еверест (8848 м) на 22 юни, и един континентален първенец – връх Денали/Маккинли (6197 м). Проектът за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпинистът започва през 2013 г. с покоряването на 2 от тях – връх Килиманджаро (5892 м) в Африка и европейския връх Елбрус (5642 м). През 2014 Скатов стъпи на още 4 континентални върха - Аконкагуа (6962 м) в Южна Америка, Еверест в Азия, Карстенц-Пирамид (4884 м) в Океания и връх Винсън масив (4982) в Антарктида. Изкачването на Денали/Маккинли беше последният връх в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015 г. неговият опит за достигане на върха в Аляска беше осуетен от фирмата-организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година българинът се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция. Изкачването, започнало на 11 юни, продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000 м положителна денивелация. Климатичните условия не са позволили на алпиниста-веган да достигне върха на 16 юни, както е било планирано, и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20 юни той успя да достигне върха и вече се придвижи към последен височинен лагер. С изкачването на първенеца на Северна Америка Атанас Скатов става първият българин, покорил 7-те континентални върха.
"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен, от това да бъда първият българин, стъпил на най-високите континентални първенци на света", сподели Атанас Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха. Първият човек в света, преодолял всички 7 върха в тази класация, е американецът Ричард Бас, завършвайки ги през 1985 г. До 2012 г. още около 350 алпинисти са успели да ги изкачат и оттогава досега няма точна статистика за техния брой. Проектът за "Изкачването на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна" цели да покаже на хората, че е възможно и с намалено количество на животински храни, човек да е в състояние да води здравословен начин на живот, с което би помогнал за опазването на нашата планета от замърсяване. Сега пред Скатов стои следващото предизвикателство - завършването на проекта му "Изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна", като до момента за период от 3 години е преодолял 5 от тях - Еверест (два пъти по северния и южния ръб), Анапурна (8091 м), Макалу (8463 м), Манаслу (8163 м) и Лхотце (8516 м).

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ