26 Април 2024петък13:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атина и Анкара търсят диалог

Газопроводите, които ще минат през България, ще гарантират енергийната сигурност на ЕС, смята турският премиер

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 9

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви пред своя гръцки колега Алексис Ципрас, че газопроводите, които ще пресекат българската територия, ще осигурят енергийната сигурност на Европейския съюз.
Министър-председателите на Гърция и Турция Алексис Ципрас и Бинали Йълдъръм обсъдиха в Атина продължаването на газопровода "Турски поток" на гръцка територия. Това се казва в съвместно изявление за пресата, предаде БГНЕС.
Срещата се проведе на фона на охладнелите в последно време отношения между двете страни заради отказа на гръцките съдебни власти да екстрадират 8 военни, за които Анкара претендира, че са участвали в миналогодишния опит за преврат срещу президента Ердоган и постоянните нарушения на гръцкото въздушно пространство от страна на самолети на турските ВВС. В тази връзка гръцкият премиер посочи, че провокациите на Турция не помагат за подобряването на отношенията и че съдът е независим, а решенията му трябва да бъдат уважавани.
Същевременно Ципрас заяви, че расте сътрудничеството между двете страни в области, имащи стратегическо значение не само за тях, но и за региона, за Европа и за европейско-турските отношения.
"В енергийния сектор нашето сътрудничество в изграждането на тръбопровода TAP/TANAP е основа за развитието на така наречения "Южен газов коридор", с отклонения за всички балкански държави. В същото време, в рамките на многовекторната енергийна политика, която ние подкрепяме, двете страни активизираха диалога за удължаването на тръбопровода "Турски поток", заяви гръцкият премиер.
Ципрас отбеляза, че Трансадриатическият газопровод /ТАР/ се изгражда с бързи темпове.
Турският премиер потвърди, че двете страни продължават сътрудничеството в енергетиката. "ТАР е продължение на газопровода TANAP. ТАР отива към Италия и се реализира, и ние реализираме съвместен проект за газопровод с Русия", каза Йълдъръм.
"Вярвам, че със завършването на тези проекти за тръбопроводи, които ще пресекат българската и, възможно, гръцката територия, ще се осигури безопасността на доставките на енергийни ресурси в страните от Евросъюза", каза турският премиер.
"Турски поток" е нов експортен газопровод от Русия за Турция по дъното на Черно море. Той се изгражда на мястото на "Южен поток", който Русия прекрати заради неконструктивната позиция на ЕС. През май 2017 г. "Газпром" стартира строителството на морския участък от "Турски поток".
Първата отсечка от газопровода е предназначена за доставката на "синьо гориво" за турските потребители, втората - за газоснабдяването на страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка от отсечките е 15,75 милиарда куб. м газ годишно. Строителството на "Турски поток" трябва да приключи в края на 2019 г. Русия многократно е подчертавала, че ще започне изграждането на отсечката за ЕС само, ако има гаранции от Брюксел.


Йълдъръм (вляво) и Ципрас (вдясно) демонстрират добросъседски отношения след срещата си в Атина.
Йълдъръм се срещна и с президента на Гърция Прокопис Павлопулос

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ