29 Март 2024петък10:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тилърсън иска подобряване на отношенията с Русия

Планът цели конструктивно сътрудничество с Москва

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 11

Сайтът "Бъзфийд" съобщи за секретен документ на американската държавна администрация, който представлява рамка за създаване на конструктивни отношения с Русия. Източник на информацията е старши служител на Държавния департамент, говорил под условие за анонимност със сайта."Отношенията ни с Русия се намират в много ниска точка", допълва той, "не искаме те да стигнат дъното".
Стратегията се състои от три основни точки. Според първата трябва ясно да се заяви на Москва, че агресивните действия спрямо САЩ са контрапродуктивни и че когато руската страна предприеме "дръзки действия" срещу интересите на САЩ, те ще отговорят подобаващо. Втората точка предвижда да се стартира диалог по въпроси, които са от стратегически интерес за САЩ, като например военните действия в Сирия, кризата с ядрените оръжия на Северна Корея, киберсигурността и др. Търси се също и по-добра координация с Русия по отношение на борбата с ИД в Сирия. След инцидента със сваления руски самолет обаче и допълнително изострените отношения след него не е ясно как това може да бъде постигнато. Третата точка настоява за "стратегическа стабилност" в отношенията с Русия - общ термин, с който се обозначават дългосрочни инициативи, по които двете страни имат общи интереси - например темата за ядрените оръжия.
Междувременно в Москва не бързат с коментари по новината. Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков съобщи на брифинг в руската столица, че от Кремъл не знаят за такъв план, и насочи въпросите на журналистите към руското Външно министерство. По темата за възстановяване на контактите между САЩ и Русия в Сирия Песков пък насочи медиите към Министерството на отбраната.
Експерти коментират, че планът много прилича на инициативата от 2015 г. на американската администрация от времето на Барак Обама, след като усилията за"рестарт" на отношенията с Русия, които обаче не успяха да бъдат реализирани поради възникналата междувременно криза в Украйна. Разликата с нея обаче е, че този път не се споменава за "подкрепа на съседите на Русия срещу нейната тактика".
Междувременно стана ясно и че Тилърсън залага на Том Шанън, третият по ранг в Държавния департамент, за осъществяване на стратегията. На 23 юни Шанън трябва да пътува до Санкт Петербург, където да се срещне с представители на руската страна и да дискутира с тях спорните въпроси между Вашингтон и Москва. Очаква се един от тях да е отнетите от предишната администрация два руски дипломатически имота като наказание за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ