29 Март 2024петък16:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Битка за газ

Икономическите интереси и въпросите за санкциите не трябва да се смесват, категорични са Берлин и Виена

/ брой: 119

visibility 38

"Шпигел"
Флориан Гатман, Сиеверин Вайланд

Някои хора решиха, че отново става дума за типична атака от страна на Зигмар Габриел: внезапна, своеволна и немного мъдра. Само че неговото скорошно заявление, когато той заедно с федералния канцлер на Австрия Кристиан Керн остро осъди решението на Сената на САЩ за нови санкции против Русия, прозвуча по-малко от 24 часа след реакцията на федералното правителство. Канцлерът Ангела Меркел (ХДС) споделя тяхната позиция.
"Меко казано, това е самоволно решение на сената", каза в петък официалният представител на правителството Щефен Зайберт. По неговите думи е "странно, че поради санкциите, насочени срещу руската външна политика, мишена стана и европейската икономика. "Икономическите интереси и въпросите за санкциите не трябва да се смесват", това е фразата, която Зайберт дословно взе назаем от Габриел и Керн.
Само че официалният представител на правителството също така уточни, че заявлението, направено от Габриел и Керн в четвъртък, не е било съгласувано с Меркел, така че не може да се говори, че канцлерът напълно стои зад текста: на Зайберт повече му харесва да се говори за единодушие. Очевидно той иска да съобщи, че Меркел и Габриел са съгласни един с друг по този въпрос.
Разширяването на санкциите на САЩ заплашва енергийните интереси на Германия и Европа, доколкото те участват в проекта по строителството на газопровода "Северен поток-2" - така смятат австрийският канцлер и германският министър на външните работи. Сега цялата надежда е в Тръмп.
За какво конкретно става дума? Ето отговорите на най-важните въпроси.

Защо Сенатът на САЩ взе решението за налагане на нови санкции?

Решението за разширяване на санкциите срещу Русия, прието от Сената в сряда, е част от пакета ограничителни мерки, който включва в себе си също така твърди мерки срещу Иран. За санкциите гласуваха 98 от 100 сенатори. В новите санкционни списъци против Русия присъстват не само хора, които не са били споменавани по-рано, но и мерки против икономиката на страната, в частност, в енергийния сектор. Към тях се отнася и "Северен проект-2", който е главният проект за строителството на газопровод за природен газ през Балтийско море.
С това решение сенаторите на САЩ искат да засилят натиска върху Москва, преди всичко заради предполагаемата намеса в последните президентски избори. Между другото, такъв резултат от гласуването е насочен и срещу Тръмп, който е за отслабване на санкциите. Ако пакетът бъде одобрен от Камарата на представителите и Белият дом не наложи вето, президентът няма да е в състояние самоволно да го отмени.

Защо Габриел е против?


Благодарение на германското посолство във Вашингтон от самото начало федералното правителство беше запознато с действията на сенаторите по въвеждане на нови санкции. След решението на комисията, което беше взето в сряда, германските дипломати, опасявайки се от възможните последици, изпратиха "сигнал за тревога" в германското МВнР. Във връзка с това представителят на дипломатическото ведомство на ФРГ Мартин Шефер установи непосредствен контакт между служители на министерството и кабинета на канцлера.
Теоретично позицията на Германия би могла да бъде обяснена и от Меркел, но това влиза в задълженията на министъра на външните работи. Освен това канцлера може и да го устройва фактът, че Габриел се изказа първи: по такъв начин тя ще продължи да поддържа образа си на предпазлив политик, но би могла и да критикува. Миналата седмица Габриел отново остро осъди политиката на САЩ, която, между другото, той защитаваше в интервю, което даде по-рано за "Шпигел".

Защо има разцепление в ХДС?

Независимо от това, че канцлерът поддържа Габриел, него го критикува председателят на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген. "Габриел се увлече в едностранно представяне на интересите на руския концерн "Газпром", който не отразява интересите на Германия", обясни политикът пред "Шпигел".
Напротив, членът на ХДС и координатор в правителството на Германия по трансатлантическото сътрудничество Юрген Хардт поддържа позицията на Меркел: "Ние винаги сме се изказвали ясно против екстериториалните санкции на Съединените щати, които излизат далеч извън рамките на заявената цел", каза той в интервю за "Шпигел". "Сега трябва да използваме своите канали, за да се свържем с камарата на представителите и да отстраним спорните моменти от законопроекта". Само че в същото време политикът се опитва да се дистанцира от тона, използван от Габриел: Съмнявам се, че тази микрофонна дипломация на министъра на външните работи може да помогне.

Каква роля играе бившият канцлер Герхард Шрьодер?

Съдейки по изявлението, Габриел и Керн приемат действията на САЩ против "Северен поток-2" за своя сметка. Това е главният проект, който ще осигурява снабдяването с газ на Европа по тръбопровод, минаващ по дъното на Балтийско море. Към тръбопровода "Северен поток", който доставя газ на Германия от Русия от 2011 г., към 2019 г. ще се присъединят още две тръби. Единствен акционер на "Северен поток-2" е руската компания "Газпром", а начело на съвета на директорите по проекта е бившият канцлер Герхард Шрьодер.
На провелия се Петербургски международен икономически форум Шрьодер отново рекламира строителството на "Северен поток-2", а по-късно се срещна с Владимир Путин и с министъра на външните работи на Германия. Габриел проведе отделна среща в своя хотел с федералния канцлер на Австрия Керн, който е заинтересован от проекта поради участието в него на австрийската компания OMV.

Кой поддържа проекта?

През април пет концерна от четири европейски държави подписаха договор за финансирането на газопровода "Северен поток-2": това са германските концерни Uniper и Wintershall, Engie от Франция, британският Royal Dutch Shell и австрийският OMV Ч именно поради това австрийският канцлер поддържа Габриел. От самото начало и независимо от състава на правителството проектът е критикуван от балтийските страни и Полша. Те се чувстват изолирани, преди всичко от Германия, доколкото проектът "минава покрай тях".

Защо немското правителство се надява на Тръмп?

Одобрение от Камарата на представителите още не е получено. Габриел и Керн поддържат усилията на МВнР САЩ да променят законопроекта, още повече, както заявиха от Министерството на външните работи на Германия, в правителството смятат предложения пакет от санкции за "противоречащ на нормите на международното право". А освен това Тръмп може да наложи вето: втвърдяването на санкциите, за което гласува сенатът, не е в негов интерес. Но въпреки това все още не е ясно каква позиция ще избере Тръмп.


Все още не е съвсем ясно каква ще е позицията на Тръмп по въпроса за засилване на антируските санкции


Пет концерна от четири европейски държави подписаха договор за финансирането на газопровода "Северен поток-2"

Камарата на представителите спря разглеждането на законопроекта

Камарата на представителите спря разглеждането на законопроекта за затягане на режима на едностранни санкции срещу Русия и го изпрати за разглеждане в Комисията по външни работи, съобщи АП. Това означава, че законопроектът "е изправен пред несигурно бъдеще в камарата на представителите", коментира АП.
Комисията по външни работи се контролира от републиканците. Не е ясно колко време ще й отнеме за експертиза на документа. Не ясно също дали са планирани изменения в него.
В същото време демократът от комисията по външни работи Елиът Енгъл призова да не се допуска "провал" на документа и да се подложи на гласуване в най-скоро време.
Междувременно група европейски политически дейци се обявиха за по-твърди санкции срещу Русия и подкрепиха американската позиция. В писмо, публикувано в електронното издание на в. "Файненшъл таймс", бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, екс председателят на Европейския парламент Пат Кокс, бившият премиер на Словакия Микулаш Дзуринда, екс президентът на Естония Тоомас Илвес и бившият зам.генерален секретар на НАТО Александър Вършбоу призовават санкциите срещу Русия да не бъдат удължавани на всеки 6 месеца, а година за година.
"Това ще стане ясен сигнал и ще обедини европейския и американския режим на санкции", пише в писмото. Тази стъпка, на свой ред, ще "допринесе за укрепване на трансатлантическото единство в отговор на руската агресия", убедени са подписалите го. Според тях през последните три години санкционната политика на ЕС не се е променила, но действията на Русия са станали по-негативни.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ