23 Април 2024вторник10:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опера в Летния театър във Варна за осми път

Флашмоб на "Котките", 3 мюзикъла, 5 опери, 5 премиери, балетна и оперна гала, прочути солисти и диригенти ще радват меломаните

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 749

Осмото издание на тази най-млада и най-значима традиция в историята на Държавната опера Варна - Опера в Летния театър, е поставено под знаците на две важни събития: Варна - Европейска столица на младежта 2017 и 70-годишнината от основаването на Варненската опера, информира Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ Варна.
Към младежката аудитория са адресирани трите заглавия в областта на най-младия от сценичните жанрове - мюзикъла. Опера в Летния театър 2017 се открива на 22 юни с премиерата на "Котките" от А. Л. Уебър - постановка на режисьора Светозар Донев, хореограф-постановчика Анна Донева и диригента Страцимир Павлов. Впрочем, преди да превземат Летния театър, "Котките" ще превземат площад "Независимост". Флашмобът, който ще изненада посетителите в централата част на града от 17 до 17.30 ч. днес, ще бъде специален знак във френския Ден на музиката, отбелязван вече в над 700 града в цял свят, включително и във Варна, и същевременно ще бъде атрактивен анонс за началото на осмата Опера в Летния театър. 
Премиерата на мюзикъла "Тримата мускетари" от Максим Дунаевски, по едноименния роман на Александър Дюма-баща, е на 29 юни. Либретото и сценичната реализация са на Николай Априлов, хореография Татяна Янева, с известния театрален и филмов актьор Ованес Торосян в ролята на Д'Артанян. Специална заслуга има диригентът Страцимир Павлов, който направи аранжиментите на песните, както и поетесата Мария Донева, превела песните.
Серията мюзикъли продължава на 24 юли с "Граф Монте Кристо" от Ив Деска на режисьора Петко Бонев, хореографите Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, отново с диригента Страцимир Павлов.
В "Дон Кихот" на 14 юли, постановка на з. а. на Русия Сергей Бобров, ще танцуват лауреатите на миналогодишния Международен балетен конкурс във Варна Елена Свинко и Дмитрий Дячков, а в Балетната гала на 17 юли ще аплодираме още двама лауреати на този най-престижен международен конкурс - Екатерина Булгутова и Юрий Кудрявцев от Русия.  
70-годишнината от основаването на Държавната опера във Варна ще бъде отбелязано с премиерните спектакли на Опера в Летния театър "Лучия ди Ламермур" от Доницети, режисьор Огнян Драганов, на 4 юли, "Атила" от Верди на 7 юли и "Манон Леско" от Пучини на 9 август, както и с любимите заглавия на публиката "Кармен" от Бизе на 19 юли и "Аида" от Верди на 28 юли. Подборът на заглавията, с включените в тях известни солисти и диригенти, отразява партньорствата на Варненската опера с три държави - родината на операта Италия, Турция и Сърбия. "Лучия ди Ламермур" ще дирижира маестра Николета Конти от Болоня. За второто представление на "Атила" на 19 август на диригентския пулт ще излезе едно от големите имена на европейската оперна сцена Алдо Сизило, директор на Оперния театър в Модена. В ролята на Атила ще чуем най-добрия италиански вердиев бас Карло Коломбара. Манон в "Манон Леско" ще пресъздаде италианската белкантова певица Валерия Сепе, а ролята на Де Грийо ще изпълни солистът на Истанбулската опера Ефе Кислали. "Атила" е продукция на Белградския оперен театър с режисьор Деян Миладинович, а в ролята на Аида от едноименната опера ще гостува сръбското сопрано Драгана Радакович. 
Чест за Опера в Летния театър 2017 е присъствието на един от най-известните съвременни български гласове на световната оперна сцена Владимир Стоянов, който ще пресъздаде образа на Енцио от "Атила" на 19 август. Солистът на Варненската опера Деян Вачков, който е ангажиран през лятото за спектакли на "Арена ди Верона", ще бъде Ескамило в "Кармен".
В Оперната гала на 24 август ще се изявят прочути български певци, които отдавна не са пели на родна сцена - Валентина Куцарова, Милен Божков, Николай Добрев, заедно с великолепните солисти на Варненската опера Илина Михайлова, Ирина Жекова, Димитринка Райчева, Даниела Дякова, Свилен Николов, Пламен Димитров, Евгений Станимиров, Валерий Георгиев и др.
Диригентите на Опера в Летния театър 2017 са Ян ван Маанен - главният диригент на Варненската опера, с премиерите на "Атила" и "Манон Леско", доайенът на българските диригенти Борислав Иванов, с "Кармен", Светослав Борисов - предишният главен диригент на оперния театър, сега диригент на операта в Магдебург, с "Аида", Алдо Сизило от Италия с втория спектакъл на "Атила", Страцимир Павлов с трите мюзикъла, най-младият диригент на Варненската опера Милен Апостолов с балета "Дон Кихот". Григор Паликаров, един от най-високо ценените съвременни български диригенти, ще постави заключителния акорд на осмото издание на Опера в Летния театър 2017 с Оперната гала на 24 август.  
За първи път след всяко представление, срещу представяне на купен билет за фестивала, ще се осигурява безплатен транспорт до периферните варненски квартали Аспарухово и Владиславово. Също за първи път ще бъдат обособени три ВИП зони, на чиито зрители в антракта ще бъде поднесен качествен кетъринг.


"Котките" на А. Л. Уебър открива утре Опера в Летния театър
Снимка ТМПЦ Варна

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ