19 Април 2024петък11:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Впечатлява, ама не е новина

/ брой: 118

автор:Велиана Христова

visibility 1292

Около 133 000 са чиновниците в държавната администрация у нас, имат 130 000 компютъра и само техните 458 000 телефона струват на джоба ни 20 млн. лв. годишно. Мобилните са 236 000! Това го казва официален доклад за състоянието на администрацията, ала сега ще дадем още 1 млн. лв. неизвестно кому, за да анализирал нейното реформиране. Реформа няма, но ще я анализират с едно милионче. Това е впечатляващо, ама не е новина. Щото в бюджета, приеман от НС, пише ясно - за "общи държавни служби" се дават 2,3% от БВП, сиреч 2,09 млрд. лв. От тях едни 0,2% са за науката, която кой знае защо е напъхана в същото бюджетно перо.
Като казах "наука", та се сещам с какъв хъс постоянното властово присъствие на ГЕРБ се нахвърля връз учени, преподаватели, учители, лекари с искане да докажели ефективност, за да получат мизерните си заплатки, които не са по 2000 лв. като на държавните администратори. Щото харчели пари на данъкоплатеца. А учените ни са 10 пъти по-малко от чиновниците и се топят с всеки ден. Да им плаща някой телефоните те дори не мечтаят, напротив - плащат си, за да работят. Постоянно им викат: реформирайте се!
И те се реформират по три пъти на петилетка, но властта ни чува, ни вижда. И пак: "Дий, воле!" А да сте чули да се плаща на чиновниците срещу ефективност на труда им? Да са ги карали да доказват колко са ефикасни, преди да им наслагат държавни компютри по бюрата? Правят едни програмни бюджети проформа, които повече размиват разходите, вместо да ги конкретизират; отчитат ги проформа, че и ДМС им плащат за това. Що милиони се наляха бадева в т.нар. административна реформа! А пак висим по три месеца пред гишетата за една справка. 
Помните ли мантрата на Дянков, с която този терминатор се оправдаваше, че не дава пари за знанието: първо се реформирайте, после парите. За чиновниците явно е обратното - първо парите, пък за реформите ще видим, ще ги анализираме, ще спретнем 3-4 бла-бла конференции, ще отчетем чинно каквото сме похарчили и толкоз. Преди няколко години НСИ отчиташе, че чиновниците са под 100 хиляди, а понеже после са се реформирали, сега са с над 30 000 повече. Разбирате ли защо студенти се канят с държавни пари на стаж из канцелариите на администрацията, а не например в някоя лаборатория или операционна? Лабораторията утре ще я закрият, а канцеларията е вечна!

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 605

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 499

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ