28 Март 2024четвъртък15:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Още 1 млн. лв. харчи МС за анализ на административната реформа

132 648 са щатните бройки на чиновниците у нас, сочи доклад на правителството

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 257

Един милион лева с ДДС се готви да плати МС за поредния анализ на административната реформа, става ясно от обявена обществена поръчка. Финансирането й се осъществява по европейската оперативна програма "Добро управление", която се съфинансира със средства от държавния бюджет. Срещу сумата изпълнителят на заданието ще трябва да направи анализ на прилагането на Единната методология и на Наръчника за нейното прилагане, както и да ги актуализира. В заданието са заложени изпълненията на още серия от анализи и провеждане на кръгли маси. МС предпочита да избере изпълнител, който ще заложи на по-добро качество на техническото предложение, не толкова на по-ниската цена, като тежестта между двата критерия е разпределена на 60 към 40 процента. Поредният похарчен милион за административна реформа би трябвало да доведе до повишаване на ефективността и ефикасността на държавната администрация, става ясно още от заданието.
Припомняме, че голяма част от средствата по ОП "Добро управление" са предвидени за оптимизация работата на администрацията. 132 648 са щатните бройки на чиновниците у нас, сочи доклад на правителството. 98 663 са заетите в централната, а 33 985 в териториалните администрации. Незаетите щатни бройки са 5840, като незаети за повече от 6 месеца са 2811.
Най-добре платени са главните секретари на ведомството. Те получават средно по 2183 лв. Малко над 2000 лв. е заплатата на ръководителите на вътрешния одит и на инспекторатите. Юрисконсулт получава 803 лв., а най-ниско платени са специалистите, чието възнаграждание е 630 лв.
Почти 20 млн. лв. са стрували на бюджета телефонните разговори на чиновниците през 2016 г. Прави впечатление, че миналата година се отбелязва бум на предоставянето на телефони на администрацията. Само в структурите на изпълнителната власт има 457 967 телефонни номера, които са активни. 221 750 от тях са фиксирани телефони, а 236 217 са мобилни. Спрямо 2015 г. увеличението на мобилните телефони, с които администрацията разполага, е 100 000 бройки и 25 бройки на стационарни телефони.
Независимо че живеем в ерата на информационните технологии, данните за достъпността им в работата на администрациите са красноречиви. 15,56% нямат система за документооборот, 15,38% са без система за правно-информационни услуги, а 34,53% не са въвели система за управление на човешките ресурси. В 4,11% от администрациите няма система за труд и работна заплата, 4,29% са без софтуер на счетоводна система, 44,36% нямат система за управление на база данни, а 64,76% - системи за управление на документи, потоци и съдържание през интернет.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ