26 Април 2024петък18:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полицаите се подготвят за протест на 5 юли

Най-големият синдикат в МВР обвини вътрешния министър, че с лека ръка загърбва договореното от Съвета за социално партньорство

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 27

В деня на професионалния си празник, 5 юли, полицаите най-вероятно ще излязат на протест заради неизпълнените обещания от ръководството на МВР за повишение на заплатите в сектора. Това съобщи в радио интервю зам.-председателят на синдикалната Федерация на служителите в МВР Генадий Тенев. Вчера синдикатът разпространи позиция, с която съобщи, че окончателно решение за местата, формите и началната дата на активни протестни действия ще бъде уточнена на заседание на СФСМВР на 24 и 25 юни. Федерацията започва и разговори с други синдикални организации за участие и подкрепа на протестите.
По закон полицаите нямат право на ефективни стачни действия и най-вероятно ще изразят недоволството си на шествие в столицата или други големи градове. На първо място сме професионалисти, работим за сигурността на държавата и гражданите и чак след това отстояваме нашите искания, уточни и Галентин Грозев от Синдикалния алианс "Сигурност в МВР" "В момента е изключително напрегнато в МВР, в някои от структурите останахме на 50-60% от състоянието отпреди започването на реформата, т.е. на всички им се налага да работят двойно за същите заплати, които са бил преди 9 г. Решението е в една стройна и структурирана реформа - нещо, което да се знае за 4, за 5, за 10 г. напред", обясни той.
От СФСМВР намират за изненадваща неприемлива позицията, която вътрешният министър Валентин Радев изрази след Съвета за социално партньорство в МВР от 15 юни. "Очевидно министър Радев приема Съвета за социално партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се чувства обвързан по никакъв начин. С лека ръка задраска постигнатия в съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса - увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло, и необходимостта от нов закон за МВР. Аргументите на федерацията по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство и ако министърът не е запознат с тях, проблемът очевидно не е у СФСМВР", възмущават се от синдиката. Те констатират, че явно съветът не е подходящият формат за провеждане на преговори за увеличаване на основните заплати на служителите в МВР. "Длъжни сме да добавим, че с писмо от 12 юни УС на СФСМВР поиска среща с министъра, на която да му бъдат изложени така липсващите му аргументи. Това писмо все още е без отговор и ако министърът не е запознат и с него, проблемът отново трябва да се търси в сградата на ул. "6-и септември", допълват от синдиката.


Без реакция от институциите остана материал, признаващ за провала на гръмките обещания от предходния кабинет на Бойко Борисов за полицаи във всяко населено място. В отговор по Закона за достъп до обществена информация до в."Сега" от МВР признават, че с тримесечно назначение са се сдобили само 484 души, които са получавали 471 и 515 лв. Припомняме, че правителството отпусна 7 млн. лв. за прословутата мащабна операция за борба с битовата престъпност по селата. Парите трябваше да се похарчат за нови коли, както и за повече гориво, за да могат полицаите да обикалят повече малки населени места. Акцията е приключила тихомълком в началото на април с уволняването на новоназначените.
За три месеца МВР е изхарчило близо 1,2 млн. лв. за горива, ремонти, командировки и т.н., става ясно от отговора. На въпроса с колко километра са увеличили обходите си полицейските патрули, от ведомството отговарят: "Не се обработва информация по посочения критерий". По същия начин се отговаря и на питането дали старите коли са пренасочени към малките населени места, каквато бе идеята през януари. Уклончиво се отговаря и на въпроса осигурено ли е полицейско присъствие навсякъде.
МВР признава, че в настоящия бюджет няма пари  за допълнителен щат за длъжностни лица, работещи по трудово правоотношение. Отказват да поемат подобен ангажимент и за 2018 г.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ