19 Април 2024петък17:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 124

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЖАНЦИТЕ. Отбелязва се от 2001 г. с резолюция на Общото събрание на ООН и във връзка с 50-годишнината от подписването (28 юли 1951 г.) на Женевската конвенция за бежанците, влязла в сила на 22 април 1954 г. На този ден народите по света изразяват своята съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родните си страни, за да се спасят от преследване, насилие и граждански войни.

1819 - РАЖДА СЕ ЖАК ОФЕНБАХ, ФРЕНСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1880 Г.). Един от основоположниците на оперетата и типичен представител на романтизма в европейската класическа музика. Виртуозен пианист. Автор на над 100 оперети, сред които поставяните и в България "Хубавата Елена", "Един младоженец пред вратата", "Орфей в ада".

1930 - ПОДАДЕНА Е МОЛБА ЗА ПАТЕНТ НА РЕАКТИВНИЯ ДВИГАТЕЛ. Това прави англичанинът Франк Уитъл (1907-1996). Патентът е издаден през октомври 1932 г. На 12 април 1937 г. е готов първият реактивен самолет. На 20 юни 1939 г. в Германия е осъществен първият в света полет на самолет с реактивен двигател. На 15 май 1941 г. във Великобритания е извършен пробен полет на реактивен самолет "Глостър Е 28/29".

1944 - СЪЗДАДЕНО Е ЦРУ. Централното разузнавателно управление (на англ. език Central Intelligence Agency, CIA) е координиращ център на гражданското и военното разузнаване и контраразузнаване в САЩ. Контролира се от Съвета за национална сигурност. Седалището на ЦРУ е в Ленгли, щата Вирджиния. Организира разузнавателни действия и тайни операции в целия свят.

1954 - ОТКРИТ Е ДУНАВ МОСТ 1. Мостът на дружбата между Русе и Гюргево е проектиран и строен от съветска проектантска строителна организация със съдействието на съветски, български и румънски строители. Дължината му е 2,8 км, на височина е 30 м над водата - на две нива (за влакове и автомобили). Средната част (с дължина 85 м) може да се повдига и да пропуска големи кораби. 53 години по-късно двете страни, вече като членки на ЕС, започнаха да изграждат втори мост над р. Дунав - при Видин - Калафат, официално открит 2013 г.

1963 - МЕЖДУ ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ НА САЩ И СССР Е УСТАНОВЕНА ГОРЕЩА ЛИНИЯ. Терминът се употребява за пръв път за пряката телефонна връзка между Белия дом и Кремъл по време на Карибската криза. Горещата линия е съхранена и досега, служейки за предотвратяване на глобални кризи. Известна е също така като "червения телефон".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ