29 Март 2024петък11:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Таков:

София има нужда от социална жилищна политика

През 1990 г. Столичната община притежаваше над 100 000 жилища, а сега са под 10 000, казва общинският съветник от БСП

/ брой: 118

автор:Деси Велева

visibility 922

Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в София. Висшето си образование е завършил през 2002 г. в McGill University, Монреал, Канада - специалност финанси. Има следдипломна квалификация в БНБ в отдел "Инвестиции", сертификат за професионална квалификация от Училище за политика, Националната програма "Управленски умения" на НБУ. Сега е общински съветник от БСП в София. Заместник-председател е на постоянната комисия по финанси и бюджет и член на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори.

"Скандално е, че общинският жилищен фонд не се попълва."

- Г-н Таков, от години БСП настоява за програма за изграждане на общински жилища на Столичната община. Каква политика според вас имат управляващите на ул. "Московска" 33?
- Нямат никаква политика! Въпросът с общинските жилища е много стар. Моята баба Вълка Горанова ми е разказвала, че в края на 1947 г. като директор на най-голямата текстилната фабрика "България" решила да построи жилища за работниците от фабриката. След многократни "аргументирани" откази и бюрокрация, тя заобикаля някои разпоредби и ги построява. По предложение на тогавашен секретар на ГК на БКП е наказана. И баба ми, светла й памет, и въпросният секретар вече ги няма, а жилищата стоят до ден днешен, и в тях живеят хора.
БСП поставя въпроса за необходимостта от жилищна политика на Столична община от много години, защото ситуацията е трагична. През 1990 г. София се събуди със 100 000 общински жилища, а към момента те са под 10 000. От години говоря, че общината няма сериозни идеи за развитие в тази посока. Проблемът е огромен - хората чакат с години, за да получат свой дом. Не е ясно, колко столичани чакат за общинско жилище, защото тази информация е разхвърляна при районните кметове. В същото време всяка година се продават общински жилища. Това не е незаконно, но е скандално, че общинският жилищен фонд не се попълва. Единственото, което се случва от време на време, е, че някой район получава жилище след обезщетение. Но това по-скоро се прави с цел да се използва за нуждите на районната администрация, а не да се попълва общинският фонд.
 - Какво точно трябва да направи общината според вас, за да тръгнат нещата в положителна посока?
- От времето на предишния кмет, та и досега, еталонът за добро управление и пример на образцов град е Виена. Но община Виена е най-големият собственик на недвижими имоти, притежава над 600 000. А това е много сериозен инструмент за провеждане на социална политика. Къде е социалната политика на Столичната община в тази сфера?
Многократно сме настоявали пред кмета Йорданка Фандъкова, че трябва да има ясна политика в посока изграждане на нови общински жилища. Всяка година общината продава десетки терени, подходящи за такъв вид строителство. Върху тях успешно може да се направят общински жилища и по този начин да се попълва фондът. Оправданието от "Московска" 33 е, че няма пари. В същото време пазарът на недвижими имоти расте, има инвеститори и търсене на парцели за строителство.
Сега например през Столичната агенция за приватизация се продават четири общински терена в жк "Люлин". Според мен те са много подходящи за такъв тип социални жилища. По време на заседание на СОС от мнозинството се опитаха да подведат, че това не били жилищни парцели. Но излъгаха. Наистина те не са предназначени за чисто жилищно строителство, а за смесено многофункционално. Тоест трябва да има определен процент офиси или магазини, а останалото може да са жилища. Така управляващите се заиграха с терминологията, като за пореден път подведоха, че през агенцията не се продават парцели за жилищно строителство. Всъщност това се прави непрекъснато.
Столичната община може да търси различни форми на публично-частно партньорство, като например даване на право на строеж срещу обезщетение. Това е един от възможните варианти за справяне с проблема. Преди две години и половина г-жа Фандъкова каза, че са наели фирма, която да изготви стратегия за жилищната политика и какво трябва да направи общината. До този момент не сме видели нищо. Доколкото разбирам, се оказва, че има изготвена не стратегия, а концепция. Сигурно ще е нещо съвсем общо, без конкретни политики, но очакваме да се запознаем с документа на следващо заседание.
- След като от общината обявяват, че пари за социални жилища няма, според вас откъде може да дойде финансирането?
 - Общината се хвали с големи инфраструктурни проекти всяка година. Но има такива, които пет-шест години се търкалят в инвестиционната програма и се прехвърлят за следващата. Давам пример - кръстовището на бул. "България" и бул. "Ив. Гешов". Проектът е за около 30 млн. лева и обещания всяка година, аха да се реализира, ама нищо подобно не става. Шест години слушаме оправдания, че имало някакви обективни причини. А и не е само той - изпълнението на инвестиционната програма е около 65% всяка година.
За този период с тези средства можеха да се реализират немалко социални политики. Например да започне решаването на проблема с общинските жилища. Както и най-накрая да се реши проблемът с детските ясли и градини. За 2-3 години този въпрос можеше да бъде преодолян и забравен. Вместо това всяка година гледаме един и същи бюджет - на статуквото. Големи инфраструктурни обекти, част от които със спорна ефективност, липса на ясно изразена политика, в която и да било от важните сфери за столицата и столичани.
 - Наскоро Общинският съвет прие бюджетната рамка на общината за следващите три години. От нея стават ли ясни приоритетните политики на кметството?
- Всяка година призовавам за различен подход в изготвянето на бюджетната прогноза. Въпреки това тя продължава да се прави проформа. Общинският съвет все пак е политически орган, това е нашият шанс да покажем в следващите три години как виждаме, че ще се развива общината, какви ще са приоритетите и политиките. Нищо такова не се случва.
В момента управляващите твърдят, че приоритет им е екологията, чистотата на въздуха и борбата с фините прахови частици в София. В същото време в тази бюджетна прогноза няма нито един лев заложен за справяне с този проблем. Какво показваме по този начин?
 - Участвахте и в обсъждането именно на програмата за качеството на въздуха за периода от 2015-2020 г. Столичани очакват с надежда конкретни мерки, които да подобрят въздуха в града, особено след замърсяванията зимата. Имат ли основание те да разчитат на положително развитие?
- Наскоро излезе одит на Сметната палата за изпълнението на мерките на Столичната община за периода 2011-2014 г., за проблема с мръсния въздух. Одитът е притеснителен, защото там е упомената сума от 613 млн. лева, отделени за справянето с мръсния въздух. От него става ясно, че общината е набелязала близо 60 мерки, голяма част от които все още не са решени. Изводът от доклада е, че кметството не се е справило с проблема.
Сега се представя програма за новия период - 2015-2020 г., изготвена от работна група от ХТМУ. Да, обаче вече сме средата на 2017 г. и остават по-малко от три години на Столичната община да изпълни плана и да се справи с проблема. Новата програма като цяло е добра. Но на мен ми липсват две неща - точни срокове за изпълнение на конкретните мерки и колко пари ще струва. Когато имаме конкретен план и финансова сметка, ще знаем, че догодина в бюджета трябва да се предвидят 20-30 или 50 милиона лева. Това обаче липсва в програмата. Затова задължихме кмета на три месеца да внася отчет, докъде е стигнала работата, кои мерки са започнати, кои са изпълнени. Ако това не се следи текущо, няма да има никакъв ефект.
 - БСП има конкретно предложение за справяне с един от източниците на замърсяване - отоплението с твърдо гориво през зимата.
 - Сметната палата посочва като основни замърсители трафикът и отоплението с твърди горива на домакинства от крайните квартали на града. Това е разбираемо предвид ниския стандарт на живот. Решението - програма за подпомагане на хората и финансиране от страна на Столичната община на по-екологично чисти начини на отопление.




 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 59

Снимка на деня - 29.03.2024 г.

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 564

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 549

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 554

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ