29 Март 2024петък09:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Компютърът отне молива и тетрадката от детството

/ брой: 118

visibility 475

Никола ЧОЛАКОВ,
Горна Оряховица


Като малък пишех с перодръжка и мастило, а преди това - с молив върху хартия и с креда върху малка плоча с дървена рамка. Съчинението предварително се пишеше на чернова, а после старателно и красиво - в тетрадката за домашна работа. Допусната грешка върху плочата лесно се изтрива, а ако е написана с молив върху лист - влизаше в действие гумата. А с мастило - ужас, късахме страница от тетрадката. За да напишеш писмо и да го изпратиш по пощата, се налагаше преди това да купиш хартия, плик и марка от будката, която се намираше в центъра на селището. След това пощенска кутия и търпеливо очакване на отговора, което продължаваше понякога седмици или месеци.
Сега с лаптопа е леснотия - сядаш и пишеш. Няма чернова, смело по клавиатурата, а грешките се изтриват бързо или дори се оставят. Написаното писмо се изпраща по електронна поща до всяка точка на родината или планетата. Отговорите идват след минута, час или на следващия ден.
Получените писма някога грижливо се пазеха в кутия-писмовник. В личната електронна поща по имената на адресатите в колона "контакти" се пазят както изпратените писма, така и получените отговори. Другите текстове се пазят в папка "документи". А някога чиновниците пазеха своите на пишеща машина в безброй класьори, наредени в шкафове. При мен няма книжнина - всичко помни и пази това гениално човешко откритие компютърът. И се чувстваш горд, че негов откривател и конструктор е българинът Джон Атанасов.
И така в българския език навлязоха куп английски думи - "уърд", "енд", "шифт", "ентер", "имейл", които, за да овладея компютърното писане, научих от кратки помагала за начинаещи. А някои са изписани на клавиатурата. Екранът на компютъра сега за мен е усъвършенстваната някогашна плоча, върху която без страх можех да греша и да трия.
Спомням си как строгият учител от първите класове в училище ми подръпваше ухото, когато допусках мастилено петно върху тетрадката по време на упражненията в краснопис. Тази дума моментално бе подчертана на компютърния екран с червена линия, защото не му е позната. Той мисли и подчертава всяка грешно изписана от мен дума.
Компютърът предлага много и разнообразни шрифтове - вземай и пиши красиво, и не се бой, че някой ще ти изтегли ухото. Можеш да ползваш наклонени букви, подчертани, както и други удобства, като намирането и четенето на художествени, популярни и научни текстове. Но четенето на книга, напечатана по примера на Гутенберг, с молив в ръката и лист на масата за бележки от прочетеното, не може да замени никаква  машина освен собствената мислеща глава. Така е било някога, така е и днес.
Сутрин звънеше будилникът и родителите ни събуждаха, за да се подготвим за училище. Сега мобилният телефон до главата ми вдига аларма, че съм се успал и не спира половин час да ми напомня. Но тази сутрин го изпреварих и седнах пред лаптопа да напиша това припомняне за себе си, пък и за своите връстници. Слава Богу, успях навреме, защото отново чух алармата, когато приключвах. Беше 6,30 сутринта...

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ